2010. július 18., vasárnap

Bobószókincs-17. hónap FRISSÍTVE

Hihetetlen, hogy szép lassan Bobó is beszélni fog, egyre több mindent ismétel meg és mond magától. És jelentem, a segglyukat is és a segítséget is megúsztuk, nem ezek lettek az első szavai.




Folytatásos bejegyzés lesz, mert a babanaplót már semennyire nem írom, így idekerül ez is. Majd kiprintelem és beleragasztom, az ér??

17. hónap:

Amiket magától mond, arra, amit jelent: baba, Mama, Apa, nem, cica, anya, hoppáhoppá, pepe (jesszum pepi, ha ledob valamit), tente, pápá, bíí (busz), autóra berreg, mááá (jézusmária, ha ledob valamit), hab, Abi (Abigél), Emma (játszótéri kislányok), Atti (Attila-Miskolcon), ába (lába), eme (szeme), tete (teteje), bi (bika), hamm, (bárány), zübra/höbö (zebra), ama (alma), csicsa (csit-csat), csusz (csúszik), néne (néni és bácsi), (pénz), méé (még egy vmi), bálbál (maszkabál), ámi (szalámi), papa (paprika, miúmiú (miú-miújság). 

Állathangok, amiket magától használ (ez most megugrott végre-fél éve hápogunk, nyávogunk hiába): ugat (nem vauvau, hanem ugat, nem tudom leírni, hogyan), hápháp, áá-áá (=iá), brumm-brumm, sziszeg a kagyóra, de sajnos a gyíkokra is, sőt, egyszer egy állat farkára is elkezdte..., múúú, a nyelvvel klaffog a lovacskára, halacskára cuppog (-az volt az első), cincin (furán mondja), morog tirgrisnél, oroszlánnál, párducnál, táá-táá-táá (kárkárkár).

Amiket megismétel, ha mondom neki és épp van kedve: Erzsi, Öcsi, gyere, hangya, jaj-jaj, autó, Bobó, epe (eper), enni, inni..........folytköv.

17. hónap

Amiket magától mond, arra, amit jelent: hattyú, tó, hangya, autó, tatto (traktor), Bobó, Zszsa (anyám), Bá, Áti, Hgi, innó (innivaló), ennó (ennivaló), Juja (Juli), áma (rendszám), huhhuhu (vonat), Hecce, Hecci (Herceg nevű ló), cici, popó, hidi (híd), bubi (buborék), tata (kakas), tyú (tyúk), pipi, (teljesen magától kezdte el pipinek hívni a kiscsibéket, néha a tyúkokat is), (tőgy), ima (gumicsizma), jijja (villa, lila, Lilla), homá (szamár), áccéccé (játszótér), otyu (joghurt), ide, oda, nennyó (=nemjó, vmi nem sikerül, elromlott, nem tetszik neki), hopi (hoppáré), pupu (teve), sas, néha sasa (sas), eje (elefánt), izsá (zsiráf), hattyú, bubo (buborék), hoja (róka), tucc (strucc), épa (répa), háó (haló),  dido (dingó), zsi (rizs), hagya (hangya), henyó (hernyó), tatu, hinta, idide (add ide), höccsö (hörcsög), búbó (búbosbanka), zi (víz), iba (liba), ibe (csibe), cscs (csüccs), ebé (ebéd), icsi (Öcsi), izsi (Erzsi), ide (hideg), me (meleg), jájó (Ráró), bájó (Báró), duda, hajó, nínónínó, homo (homok), ádda (járda), utte (úttest), hoddo (hold), tető, mintettö (mindkettő), Acci (szomszéd Laci), ...

Állatokból biztos kimarad valami, rengeteg sokat tud belőlük.

Amiket csak ismétel, de magától nem használ: ippipi (icipici), ssza (szia), heó (heló), hagydabba (nem tudja mit jelent, csak Hugi megtanította neki mondani).

Aztán ilyenek vannak még:

-Hogy hívnak?
-Bobó.

-Apát hogy hívják?
-Zi. (Zoli)


Olyan is elhangzott már, hogy "oda nem" (mutat az úttestre); homá ni (=a szamárnak nincs, pl. tőgye);ezek már mondatkezdemények...leszakad a pofám tőle.
Ha számolunk, én kezdem, hogy egy, ő mondja a kettőt (tettö), hármat (hámm), négyet (né) , ötöt (öt). Ha két valamit fog, akkor mondja is magától, hogy kettő. A többit még nem tudja, csak sorban mondja, ahogy hallani szokta.
Mesékben, mondókákban, énekekben sok szót előre mond, fantasztikus. Egyre jobban figyel a zenék szövegére és ha olyan szót hall, amit ismer vagy megtetszik neki, megismételi, mondogatja, nekem fel sem tűnnek, ő meg kihallja a zenéből. 
Ma hosszú idő után megint könnyet csalt a szemembe:  fürdés után öltöztetem, mondom neki, hogy " most feöltözünk, utána meg elolvassuk a....." itt a szavamba vágott h "attató" ( =altató). Beszartunk rajta.
Állathangokban újdonság a kukorékolás és a brekegés. Frankón kukorékol és brekeg. A fókát és a farkast is nemrég tanulta meg, utóbbira hosszan úúú-zik, előbbi: u-úú-úú. A majomnál: úú-úú-áá-áá, gorillánál veri a mellkasát, Bálint tanította neki. Baglyot is tudja végre.
A cumi valamiért "pi" lett, kíváncsi vagyok hova alakul.

7 megjegyzés:

  1. Ez már nagyon jó kis szókincs, gratulálok és jellemző hogy tele van kislánynevekkel! :-D

    VálaszTörlés
  2. Na és most fog majd hihetetlen gyorsasággal fejlődni, s mondatokat szőni Nektek!!!??? Nem tudod lekövetni itt a blogodban:-) Szuper kis szórára van már! Puszik, Piroska

    VálaszTörlés
  3. El ne felejtsd: azt is ismételte, h Lilla!! :)))))
    Szupercukiság.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Csak érdeklődöm, hogy minden rendben van-e felétek?
    Igen régóta új bejegyzés nélkül áll a blog, és én ettől egyátalán nem érzem jól magam. Na.
    Ölelés:Kriszta
    (Az előbbi eltávolított hsz-em ugyanez volt, bazi nagy helyesírási hibával...töröltem.)

    VálaszTörlés
  6. Helló!!!
    Én is csak várok és várok....
    De tényleg! Minden rendben?
    Nem emlékszem, mikor is utaztok Bozsokra? Lehet most?....

    VálaszTörlés
  7. Hello!
    Csak azért írok, mert nagyon elmaradtak mostanában a bejegyzések. Ez így nagyon helytelen és felháborító. Kérném az ügyem mielőbbi felülvizsgálatát és orvoslását, különben felsőbb fórumhoz fogok fordulni! Várom a mielőbbi pozitív változást. Üdvözlettel: "Akeresztapa"

    VálaszTörlés

Mit szólsz?