2011. május 2., hétfő

Bobmester csúnyán beszól

Bevezetőül el kell mesélnem, hogy a minap a Feneketlen-tónál múlattuk az időt Ákos öcsém társaságában - akinek Bobó áhítattal issza minden megnyilvánulását -, aki kavicsdobálással próbálta a békákat ugrásra, a galambokat pedig távozásra késztetni. Tette mindezt Botond szórakoztatására  és hatalmas örömére, aki kapva kapott az alkalmon és - mint mindig ha érzi, hogy tilosban jár -, emberfeletti lelkesedéssel töltötte el. Ennek az lett a következménye, hogy napokig kellett magyaráznom, hogy Ákos hülyeségeket tanított neki és még véletlenül se jusson eszébe az állatokat kaviccsal dobálni. Mikor már azt hinném, nyom nélkül elmúltak a történetek, a hülyeség tovább gyűrűzik.
Ma délelőtt a Pónipark felé vettük az irányt, ami a történet szempontjából tökéletesen érdektelen (ahogy az is hogy végül nem ott kötöttünk ki). Leszálltunk a buszról, vonszoltuk magunkat a trolimegállóig, én duruzsoltam Bobóka fülébe, hogy fenntartsam a figyelmét és ne jusson eszébe ölbe kéredzkednie. Többek között elhangzott, hogy le fogunk ülni a trolimegállóban a padra és amíg várjuk a buszt, lógathatjuk a lábunkat (aki figyel, az rájöhet, hogy erőn felül is optimista világszemléletre próbálom nevelni a fiamat ). Na, erre kapcsolódott rá egy kedves öregúr, aki megjegyezte, hogy tetszik neki a láblógatós ötletem, majd szóba elegyedett Botonddal. Nem túlzok, beszélgetést kezdeményezett, majd folytatott vele. Nem velem, vele. Egészen jól értette miket válaszol a nagyokos kétévesem, aki elregélte a nevét, hogy mi van a kezében (na, mégis mi?), hogy hova megyünk, stb. Halál komolyan beszélgettek a bácsival, még röhögésbe is átcsapott a diskurzus egy előttünk elhaladtában telefonáló ember kapcsán, aki nyugtatgatta a telefonpartnerét és azt ordította, hogy "vigyek magammal nyugtatót?" Ezen a mi bácsink elkezdett hahotázni, amihez Botond is csatlakozott és együtt kacarásztak. Aztán Bobó valahogy bejátszotta a kezét a szájába, a bácsi pedig megjegyezte, hogy ilyet nem szabad csinálni: ha piszkos az ember keze, ne nyúljon a szájához. Körülbelül itt csörrent meg az én telefonom és mikor letettem, egy erőteljes toló mozdulat kíséretében ezt hallom Bobó szájából:
- Ne taníts hülyeségeket nekem, Bácsi!
Hogy a bácsi ebből mit értett, nem tudom, mert ezen a ponton több zavaró dolog történt egy pillanatban: megszűnt körülöttem a külvilág és visítva, fulladozva röhögtem; megjött a busz; Botond levetette magát a padról - de mivel a kedélyesen vett tőlünk búcsút, talán nem értette a fiam sem verbális, sem nonverbális jelzéseit.
Mit mondhatnék még? Ha Botondot a jövőben szemetelni, gyerekeket lökdösni, firkálni látnátok a villamos oldalára, vagy ha épp ablakokat tör be, kérlek mielőtt rászólnátok, mérlegeljétek mekkora riposztot bír el a személyiségetek. Ha pedig pár év múlva, a szókincs-robbanás bekövetkezte után pillantanátok meg az utcán, inkább kerüljetek el minket. Meg fogom érteni.

4 megjegyzés:

  1. ez nagyon cuki. De hogy ezek milyen égők tudnak lenni, az vmi iszony. Dina ugye nem áll szóba senkivel, de ha véletlenül igen, akkor tuti, hogy vmi olyan fog kiesni a száján, amitől a föld alá süllyedek.
    Ebből a típusból amúgy a 2legnagyobb unokahúgom volt zseniális. Mindkettő nagyon korán beszélt, a nagyobbik 16-17hónaposan tök érthetően tudta visítani a járműveken, hogy " ne nézz rá, az én testvérem!!!!!", a kicsi még nem volt kettő, amikor tökéletesen érthetően olyanokat üvöltött a csúszda tetején az elé vágó gyerekre, hogy: "lelököm! megverem!" Most meg az a vicces, hogy ugye nem Magyarországon élnek, és a gyerekek minden tilalom ellenére magyarul fikázzák a környezetüket. Ez nyáron, mikor itt vannak, tud kínos szituációkat teremteni.

    VálaszTörlés
  2. Anyuka, jó munkát végzett, amit megtanított a gyereknek, az rövid időn belül interiorizálódott :-P

    VálaszTörlés
  3. :D Nagyon nagyon röhögtem!!!

    Az állatok piszkálása, nos nekem is volt már, hogy lábbal piszkáltam meg egy békát, amire Zalán felbuzdulva rugdosni kezdte... nagy hibákat tudok én is elkövetni. De aztán megsimogatta és hurcolászta, olyan igazi randa varangy volt, igaz még kicsi... (fujj! :) )

    VálaszTörlés

Mit szólsz?