2012. február 28., kedd

Aranynap

Próbálom nem magamra venni a családi és bölcsődei nyomást, előbbi engem tesz egyszemélyben felelőssé azért, hogy ilyen megkésett (??) Botond szobatisztasága, különféle formában és intenzitással bombáznak a megjegyzéseikkel, ami borzalmasan zavar, több okból is, de tényleg igyekszem nem hurcolni magammal ezeket a sérelmeimet és nem éltetni a dühömet, de nem megy könnyen. Igazságtalannak és feleslegesnek érzem ezt az egyoldalú egy éve tartó küzdelmet ellenem, de ez van.
A másik oldal Botond. Aki elutasította nagyon sokáig minden pelenka nélkül töltött perc lehetőségét, ami engem egyébként hidegen hagyott volna, csak a bölcsiben annyira nyomatják a témát, hogy itthon akartam a görcseit feloldani, hogy bent könnyebb dolga legyen. Az elmúlt egy hónapban annyi haladásunk volt, hogy minden nap volt bugyiban, és minden nap ült a wc-n. Ezt eleinte úgy csináltam, hogy maratoni olvasásaink voltak, aztán váltottam arra, hogy néha szúrópróbaszerűen ráültettem, de csak max. 5 percre, 1-2 könyv és kész, aztán váltottam arra, hogy bugyiban van, és mikor szól, hogy pisilnie kell, akkor ültettem rá, de ilyenkor végigülte az idejét, majd köszönte, kérte a pelenkát, és abba pisilt. Soha, soha nem pisilt (vagy kakilt) wc-be.
Mindezen fázisok közben pedig az járt a fejemben, hogy "hülye vagyok én, hogy ennyit szenvedünk ezzel????", engem nem is érdekel, hogy mikor lesz szobatiszta (csak a pelenkavásárlás zavar a dologban), és az a mondás kavargott a fejemben, hogy akár egy évig is el lehet ezzel szórakozni, ha nem időben kezdi az ember, viszont a megfelelő időben három nap alatt szobatisztává válik egy gyerek - és nincs nagy fenék kerítve az egésznek. Mindegy, róttuk-rójuk a köröket, hol lazábban, hol következetesebben, engem továbbra sem izgat a kérdés, rágörcsölve sem vagyok, csak és kizárólag a környezetem nyomásától nem tudok szabadulni, de én bízom Botondban, hogy tudni fogja ő, mikor jött el ennek az ideje, és szemben a többi véleménnyel, nem hiszem, hogy naptárhoz kellene igazítani, hogy mikor képes valaki wc-be pisilni és elhagyni 3 év biztonságát. Hiszem ennek a pszichológiai hátterét is, meg a következményeit is, és szeretnék már nyugalmat etéren, de mindig betalál valaki a szurkálódásával.
Kicsit panaszkodás-szagú lett a beszámoló, pedig valójában most öröm és büszkeség van, jó hírrel szolgálhatok - mondjuk az apján és rajtam kívül, számotokra nem jelent sokat -, de tény, hogy ma végre megtört a jég. Igaz, hogy másfél órát trónolt a wc-n, és két jutalom állatot is be kellett ígérnem, de végre-végre belepisilt a wc-be!! Ő is elég büszke volt magára, én meg pláne!! Éljen, éljen, nagyfiú Botibaba!!
Illúziók nélkül teszem el magam holnapra, nem  hiszem, hogy az a húsz darab pelenka, ami itthon van, az utolsó darabjaink lennének, gondolom messze még a vége, de legalább elindultunk.

26 megjegyzés:

  1. Ne haragudj, de így kívülről nagyon szórakoztató ez a bili téma :-) Egy kötős talin mondta egyik nő, a kisfia nagyon későn kezdett beszélni, kb 3 éves koráig nem beszélt, hangokat adott, és csak tolmáccsal lehetett érteni 1-2 "szót", amit következetesen használt. Nyilván jártak audiológián, pszichológusnál....a gyerekkel minden OK, de a család pánikolt. És egyszer úgy 3,5 évesen a gyerek elkezdett barokkos körmondatokban tökéletesen beszélni, azóta be sem áll a szája. Az anyuka így nyugtázta, ha valaki mondta volna, egyszer ez a gyerek szószátyár lesz, nem aggódtam volna. Szóval most szólok, előbb-utóbb Bobó egyedül jár majd a királyi trónusra :-P Az lenne az igazán vicces, ha Bobó közölné veled: Mama én már egyszer pisiltem a wc-be, soha többet nem akarok oda pisilni:-P (egyébként, ha Bobó olyan különleges lenne, hogy a korosztálya full szobatiszta, akkor miért kapható a gyerek részlegen rá való pelus?)

    VálaszTörlés
  2. Abszolút értelek, és nagyon utálom én is, hogy az emberben oly módon okoznak görcsöt egy témában, hogy te nem is azon görcsölsz, hanem a mások görcsölésén. Ezen felül pedig azt gondolom, h Bobó pisijéhez, kakijához Bobón kívül egyedül neked van közöd, nem tudom, van-e ennél intimebb téma, azt meg végképp nem tudom, mért érzik sokan, hogy ebbe beleszólhatnak, mert ez közügy. Ez Bobó magánügye valójában. Azon meg csodálkozom, h a bölcsiben nyomatják a témát, hiszen ha valaki, ők - látva sok gyereket - tudhatnák, hogy ez hogy megy.
    Annyit azért megjegyeznék, hogy nálunk csak elméleti szinten téma még a téma, de úgy nagyon, rengeteget beszélünk róla, nem az én kezdeményezésemre, és nálunk az az egyik fő szempont, h ki pisil állva és ki ülve. Ezt imádja sorolni Lilkó és ez alapján ismerősöket csoportosítani. Bobót az állva pisilők csoportjába tette, mivel fiú :))

    VálaszTörlés
  3. Virág, tényleg igaz az a mondás, hidd el nekem, végigcsináltam mindkét verziót, sokkal jobb kivárni a megfelelő időt. Én egyik verziót sem erőltettem, viszont mindkét gyereket szoktatgatta a bölcsi. Mi itthon annyit tettünk, hogy vettünk szűkítőt és bilit, ha sikerült valami nagyon megdícsértük /sőt anno Gergő még matricát is ragaszthatott érte a wc-re/, de nem kértem őket rá hogy menjenek, pláne nem erőltettem.
    Gergő 3 év és 2 hónaposan, 3 hónappal az ovi előtt egyik délután azt mondta indulás előtt hogy ne vegyünk fel pelust, onnantól szobatiszta és attól a naptól számított 1 hét múlva már éjszakára sem kellett Neki. :-)
    Réka pontosan egy évvel korábban 2 év 2 hónaposan nem akart többet felvenni pelust és belepisilt a wc-be, de éjjel még mindig pelusos és nem is tudok úgy gondolni Rá, mint aki szobatiszta. Előbb tette le a pelust, minthogy pl levetkőzni, wc-t lehúzni, kezet mosni egyedül tudott volna, úgyhogy már csak ezért is rohanni kellett és vetkőztetni és voltak bizony balesetek, nem kevés eleinte. Gergő már akkor lett szobatiszta, mikor már önállóan mentek ezek, egy kezemen meg tudom számolni hogy hányszor pisilt be életében.

    De pont ez a lényeg, hogy én hiába akartam Rékával is egy évvel később, hiába tudtam hogy jobb lenne akkor, Ő előbb szerette volna és mint ahogy azt sem erőltethettem hogy elkezdje Gergő, azt sem hogy Réka még ne. Nem mi döntjük el, hanem a gyerekek, akár "jól" döntenek, akár "rosszul", ezt nem értik meg sokszor a nagyszülők. Én ezt a cikket küldtem el Anyukámnak anno emailben és Neki sokat segített megérteni az "új módit", mondjuk Nála abszolút igaz a cikkben említett mondat, hogy: "Még a legmakacsabb, elvhű nagymama is hajlítható, ha az unokájáról van szó, csak beszéljünk őszintén." http://www.harmonet.hu/csalad_otthon/13523-bazinagy-bili-buli-10-lelekgyilkos-tiltas.html

    Amúgy pedig éljen, éljen Boti és Te is, hogy kibírtad a nyomást!!! :-)

    VálaszTörlés
  4. Egy ideig próbáltam én is cikkekkel meggyőzni őket és szépen elmagyarázni a záróizmok rejtelmeit, de aztán annyira nem foglalkoztam velük, hogy nem volt közönség, nem volt előadás sem. Zalán a bölcsiben állítólag bele-belepisil wcbe, bilibe, néha itthon is, de nagy áttörés nincs. Sőt ma olyan szinten szanaszét pisilte a pelusát, hogy reggel tócsában üldögélt és egyáltalán nem zavarta... :-o Valahogy majd lennie kell, így úgysem marad. :) Meg én még egy ideig foghatom a tesóérkezésre is, ha úgy alakulna :D

    VálaszTörlés
  5. "...viszont a megfelelő időben három nap alatt szobatisztává válik egy gyerek - és nincs nagy fenék kerítve az egésznek."

    Ennyi! 3 gyerek után mondom ezt... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így meg kialakul a fasza kis teljesítmény kényszer....
      Megjön Nagymama/Nagypapa/Dédipapa, mi az első kérdés, nem az hogy "hogy vagy Kisunokám, de örülök, hogy látlak, milyen szépet rajzoltál vagy de ügyesen ugrottál le a bárhonnan", hanem "mit tudsz felmutatni?" Ha szobatiszta lesz, utána nem tudom mivel fogják nyomasztani..

      Törlés
  6. Amúgy mi kaptunk olyan kedves javaslatot, hogy tavaly nyáron kezdjük el a bilizést, hisz nyár van, jajj, de kényelmes is akkor, igaz, a gyerek még csak másfél éves volt, és előtte álltak nem kisebb megugrani való lécek, mint kistesó, költözés, bölcsi, ezek kb 3 hónap leforgása alatt. Bagatell mind, emellé már igazán befért volna a szobatisztaságra nevelés is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anyám a 2010-es és a 2011-es bozsoki nyaralás előtt is hangoztatta, hogy majd az ottani két hét alatt leszoktatja a pelenkáról...Idén talán már nem lesz rá szükség..

      Törlés
  7. Same amit Judit mondott: MOND MÁR MEG SZIVEM hány talajt akartok még kihúzni a gyerek alól??? Szétment a családja, minden amit eddig megszokott felborult...mostmég a teste biztonságát és el akarjátok venni? A pelus ismerős biztonságát?
    -na én kb ezt mondanám az okos rokonoknak...
    Te meg ne parázz, Sulira megoldja :-))))
    Pat

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pat, erre azt tudom mondani, hogy my grandmother a minap azt búgta bele a telefonba, hogy úgy érzi, hogy a "megváltozott helyzet" miatt, én gyenge vagyok, és nincs erőm Bobnál odahatni a dolgokra, és hogy persze ő megérti, hogy nincs mindenre energiám, csak félő, hogy 1. mit fognak szólni ehhez a többiek, éri-e majd csúfolódás emiatt 2. hogyan hozza be az ebből fakadó lemaradásait. Nem válaszoltam neki, letettem a telefont, miután megköszöntem h tönkretette a napomat. Másnap felhívott h megbántott-e. Mondtam h nem megbántott, hanem felk*rt. Ennyit a családom Bobó és én felém tanúsított együttérzéséről a "megváltozz helyzett" miatt. Nagyapám szerint Bobó azért volt most beteg, mert hiányzik neki az apja (nem azért mert a 13-ból 7 beteg a csoportban, és a maradék 5 is betegen van bölcsődében...mondjuk, lehet h mindenhol válnak :) )

      Törlés
  8. Kedvenc szavamat írtad most le: odahatni.

    Nálunk amúgy azért merült fel bőven idő előtt a szobatisztaság-téma a családban, mert - nyilván az én hibámból, ez nem is kérdés - vesemedence-gyulladása lett Lilkónak. És hát ha szobatiszta lenne, akkor nem érintkezne a húgyhám a kakival,ami húgyúti fertőzést okozott, az nem kúszna fel, vesemedence-gyulladást okozva. Nekem pl. ezért kéne odahatnom. Hogy ez ne történhessen meg többé, ha pedig megtörténik, az ugye miattam lesz, mert nem hatottam oda :D

    Én csak egy csúcsvicces képet tudok e témában felidézni, amikor Balatonon a parton meztelenül leguggolt Lil valami bogarat nézni, és egy idő után észrevettem, h ott egy kaki, elkezdtem sikítozni, h úristen, egy kutyakaki fölé hajolva bogarászunk, és nem vettük észre. El kellett telni pár másodpercnek, mire realizáltam, h nem kutyakakiról van szó, és Lilkó észre sem vette, meg se rezdült egy pillanatra sem, amikor azt odatette. Ennire meg volt rá érve, ennyire foglalkoztatta a téma, csak oda kellett volna hatnom :D

    VálaszTörlés
  9. Ja, de várjál! Ezek után ha szobatiszta is lesz, nem lesznek fanfárok, meg ünneplés, hanem annak megjegyzése, hogy "nnna, ideje volt már". Degradálva a teljesítményt.

    Mindig lesz nyomasztás. Mindig. És sokszor olyan dolgokon tudnak rugózni, hogy elképesztő. És ha megkérdezem, miért, akkor kiderül, h csak. Pl. legyen a gyerek copfban. Mert egy kislány copfos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, erről jut eszembe, tegnap beszéltem nagyanyámmal, akinek már nem is volt kedvem elújságolni a pisilést, pláne, nem ujjongva....egyszerűen csak közöltem vele, félvállról, annyi volt a válsz, hogy ühüm.
      A rossz ebben, hogy elmondani sincs kedvem...úristen milyen messzire vezet ez el, nem? milyen sok szintem milyen kva kibszott káros ez a felesleges paráztatás, roncsolás.....áááhhh.....

      Törlés
  10. Igen, ezek bizalomroncsoló dolgok. :(

    VálaszTörlés
  11. VIrág, azért ne felejtsd el, erősen "mérgesek" Rád is a "helyzet" miatt, még akkor is, ha valójában melletted állnak. Úgyhogy ez így együtt+az idősebbek elvárásai az unokával, dédunokával szemben...lalalallala.

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  13. Minden családi összejövetelen meghallgatom a "kellene már a bilire tenni" témát...magasról szarok az egészre.Annak örvendezek, hogy elbújik a kanapé mögé amikor beletojik a pelenkába.
    Sokkal jobban idegesít, hogy a gyerek összes szókincse ennyi: háááp, kot-kot és gyönyörűen előadja, hogy mit mond az oroszlán...ja, bocs, még azt is mondja, hogy "kissakon" (Kisvakond).
    Majd eljön Bob ideje is....

    VálaszTörlés
  14. nem is mesélted, most kell látnom!!!! gratula!!!

    VálaszTörlés
  15. Gratula Bobnak! Te meg, a témánál maradva, magasról szard le h mit mond a közönség, ugyanis te már csak a SZAKMÁD miatt is sokkal jobban tudod hogy milyen fontos ebben a dologban NEM "odahatni"!!! Ha mással nem, legalább ezzel le lehetne szerelni (?) az okvetetlenkedő grandmothert....értesz az elmélethez, értesz Bobóhoz, ő meg nem - kuss van.

    VálaszTörlés
  16. Bobó tuti, hogy nem pelusban fog randizni járni...:) Ennyi a lényeg. Nem is értem, hogy miért ekkora para ez az egész a környezet részéről. (Nálunk is már kérdezgetik, hogy mikor akarom kezdeni Bellát bilire szoktatni, de csak annyit mondok, hogy "JÉÉÉÉ milyen érdekes ötlet! Még nem is gondoltam erre!!! :D". Fel a fejjel!!!!puszi

    VálaszTörlés
  17. Figyelj, tudod, hogy nálunk mi a helyzet. Mi minden ponton elcsesztük ezt Dinával éppen a családi nyomásra, és így lett ez szépen az ő személyes fegyvere, amivel zsarolni és büntetni tud mindnyájunkat, és ami mostanra már őt bántja a legjobban, odáig bezárva, hogy őt Isten rosszul teremtette, mert nem zár rendesen a záróizma. El tud számolni 100ig, elkezdett egy második nyelven beszélni, túllépett a víz gondon, és kedvenc vasárnapi programja az uszodába járás, balettozik, zseniálisan vicces meséket talál ki, ismeri a közlekedési szabályokat és táblákat, végre szóba áll idegenekkel, dirigál mindenkinek az oviban stb. stb. stb. csak éppen pont bepisil. Minden rohadt éjszaka. És nem véletlenül ezen jött ki neki a stressz, hanem azért, mert annak idején ebből mi magunk csináltunk ügyet.
    Aki beszól Júdára, hogy miért nem szobatiszta, azt simán fel fogom rúgni, lettlégyen akárki a kérdező.
    És pont az a leggázabb az egészben, hogy ki a francot érdekel, hogy hova pisál, de nem? Hát annyi fontosabb tudása van neki. Kifejezetten örülök, hogy legalább az egyik nem az ágyamba intézi, hanem a pelenkájába. Én veszem a pelenkát, abból a pénzből, amit az apja meg én megkerestünk. Akkor meg? Majd elhagyja, ha eljött az ideje. A másik a betegség. Rendre megkapjuk, hogy nem vigyázunk rájuk, azért betegek. Tényleg, nem vigyázunk rájuk, nem állok ugrásra készen mögötte a bölcsiben, hogy elkergessek minden kósza vírust, ami közelít felé. Rutinból válaszolom már, hogy igen, utáljuk őket, és azt akarjuk, hogy minél többet szenvedjenek. grrrrrr, irtó ideges tudok lenni az ilyenektől.
    Egyébként, ahogy Jutki mondja, ez a kezdet. Utána jön majd a mi leszel, ha nagy leszel, a milyen jegyeid vannak (mindegy milyenek, a szomszéd Icukának tuti jobbak), mi a helyzet a fiúkkal, minek pasizol annyit, miért ilyen a frizurád, mikor mész már férjhez, mikor szülsz, mikor jön a következő, tejóságoség minek még egy, miért váltatok el, miért nem válsz el, miért nem megy egyetemre gyerek, miért nem dolgozik végre vmit a gyerek, és ebben a szellemben tovább. Az emberek nem bírnak a maguk dolgával foglalkozni....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szegény kislány, gyereknek sem könnyű lenni! Már csak tapasztalatból is tudom milyennehéz helyzetben van a kislányod, én is sokáig (kb 4-5 éves koromig) bepisiltem éjszakánként, ami miatt megjártam egy nyári szünetben a gyerekklinika pszichiátriai osztályát (2-3 hétig bent feküdtem), beszélgettek a szüleimmel (anyukám aggódó óvónő...), kiderült hogy se mentális, se szervi bajom nincs-2/3 hét után így jöttünk el a klinikáról: majd kinövöm. Így is lett, utána soha többet nem pisiltem be. Cserébe olyan masszívan tudom tartani a záróizmaimat, hogy a mai napig ezzel küzdök, pl. munkahelyen is csak végszükség esetén megyek pisilni (és én megiszom 1 üveg ásványvizet, plusz napi 1-2 tejes kávé), kakilni csak és kizárólag otthon. Ha 3 napos kirándulásra megyek, akkor is. Most tanulom az ellazulást, a relaxálást...nagy valószínűséggel a te kislányod is "szuperszenzitív". Ha engem kérdezel, inkább pelusba éjjel, mint napokig sehova :-) A szocped szakon tanultunk erről (is), valami olyasmire emlékszem (Virág, cáfolj, ha nem igaz!!) azok a gyerekek szoktak bepisilni sokáig, akiknek nem elég bensőséges a kapcsolata az anyukájával, s ő össze akar folyni vele, ezt jelképezi a bepisilés. Rám nagyon sokat vigyázott a nagynéném amikor kicsi voltam, pl ha beteg voltam, nénje vitt az orvoshoz...stb - de ez kb tini koromig így volt :-P, összefüggést nem látok a saját esetemben.

      Törlés
  18. Ja meg még annyi válasz szokott eszembe jutni és ez is hat az OKOS bárkinek, aki belémáll a jobblenneha-vagymiértnemigyugy dolgokkal::
    Ennyit mondok:
    "Majd én tudom."
    Ennyi.
    Próbáld ki:-)


    Ez meg az évszázat kommentje (deigaz :-))):

    "...ez a kezdet. Utána jön majd a mi leszel, ha nagy leszel, a milyen jegyeid vannak (mindegy milyenek, a szomszéd Icukának tuti jobbak), mi a helyzet a fiúkkal, minek pasizol annyit, miért ilyen a frizurád, mikor mész már férjhez, mikor szülsz, mikor jön a következő, tejóságoség minek még egy, miért váltatok el, miért nem válsz el, miért nem megy egyetemre gyerek, miért nem dolgozik végre vmit a gyerek, és ebben a szellemben tovább. Az emberek nem bírnak a maguk dolgával foglalkozni...."

    nagyonottvan :-)

    P

    VálaszTörlés
  19. ezt a bölcsi nyomást nem értem, nálunk nem volt semmi ilyesmi. akkor ez úgy látszik mázli. a családit sem értem, de azt át tudom érezni :(

    a lényeg: "akár egy évig is el lehet ezzel szórakozni, ha nem időben kezdi az ember, viszont a megfelelő időben három nap alatt szobatisztává válik egy gyerek - és nincs nagy fenék kerítve az egésznek".

    kicsi fiam bölcsis volt, amikor egyik nap még kellett neki pelus, másik nap már nem. soha-semmikor-se éjjel-se nappal.
    sosem ültettem se bilire, se WC-re. jött magától és mindenkinek csak ezt ajánlom.

    a kedves jóakarók meg le vannak sz@rva,

    VálaszTörlés
  20. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  21. Kicsit OFF, de marha jót röhögtem. Múlt szombaton kaptak a lányok a dédszülőktől - többek között - két ugyanolyan méretű bugyit. Kb. 3 évesre való, tehát Dorkára pont jó, de Karina ugye a maga 16 hójával még masszív pelusos.

    Mondják hogy na, ez jó lesz a lányokra?! Mondom neki, hogy Dorkára igen, Karina meg ugye még egy évig tuti pelusos, úgyhogy ezt elrakom. "Hát, még pelenkááááááááááás??????" szólalt meg öregapám elborzadva.

    Majd kb. 15 percre rá kérdezik tőlem, hogy "És a lányoknak nem kéne pelenkát cserélni?" Mondom nekik, hogy Karinánál még jó a kérdés, de Dorka tavaly nyár óta nem hord: "Hát, már NEM pelenkááááás???"

    És mindezt 15 percen belült adták elő. Ha van sapka, ha nincs sapka, nyerni itt nem lehet!!! :DDDDDDDD

    VálaszTörlés

Mit szólsz?