2011. június 25., szombat

Őfélsége

Bekövetkezett, amiről azt hittem, városi legenda csupán: Bobó fél.
1.) A sötéttől. Már akkor elkezd stresszelni, mikor kihozom a fürdőszobából, és szűköl, hogy nem akar aludni menni. Ő, aki eddig mindig szó nélkül ment lefeküdni, gyakran ismételgeti, hogy nem szeret aludni, próbálkozik. Kérésére az ajtaját múlt hétig kifejezetten szorosan be kellett húzni, ennek most vége. Sírva kérte, hogy hagyjam nyitva. Mutogat kifelé a függönyökre, beszélgetünk sokat a nappalok és éjszakák változásáról, foglalkoztatja a téma nagyon. A déli alvásakor is vinnyog kicsit, de ott sokkal könnyebben megnyugszik. Pár napig nyitva hagytuk az ajtaját, míg el nem aludt, úgy viszont nem lehet tévézi, ezért tegnap óta kislámpát, "megnyugtató lámpát" kapott. Nem tudom, ez jó megoldás-e, de hirtelen ezzel tudtam oldani a szorongását. Még nem fejtettem meg, mi az összefüggés, de ezzel egyidőben elkezdte megtiltani, hogy betakarjam. Nyüszítve löki le magáról a takarót (és nem azért, mert melege van), éjszaka sem engedi, hogy betakarjam, sőt a falvédőjét is lebogozta ma, és nem engedi, hogy visszakössem.* Kicsit generalizálta a körülményeskedést.
2.) Az állatoktól. Ő, aki a csillagok jelen állása szerint tengerbiológus vagy állatkert-igazgató lesz. Világ életében óvatos duhaj és elméleti szakember volt, soha, egyetlen egyszer sem simogatott meg állatot (talán egyszer egy pónit), mindig hátralépett a ketreceknél, karámoknál és tartotta a tisztes távolságot, de újabban reszketve sír pl. a kutyáktól. Egyelőre kerítés mögött nem zavarják, de szabadon pórázon már igen. A minap a Pántlikában egy órán keresztül fúrta magát fel-felsírva az ölembe, mert két paddal odébb egy kutya feküdt békésen - kikötve. Éktelen hisztit rettegést rendezett. Ma bicóval elhaladtunk egy basset hound mellett, hosszú percekig ismételgette sírós hangon, hogy "nem jön ide a kutya". Ma az állatkertben meg akartam simogatni a zebrát (Ő, aki este,vagyis az eset után tíz órával, azt állította, hogy a zebra kedvenc állata), brutális ordításba kezdett, félt. A vízilovat nem is lehetett megnézni, mert "kijönnek a vízilovak, Mama". Vacsora közben - igaz, kacarászva - de közölte, hogy fél a hangyától.
Egyelőre ennyi. Kifejezetten ügyeltem rá, hogy soha nem adtam a szájába félelemmel kapcsolatos dolgokat, és a környezetünket is igyekeztem kijavítani, letiltani a negatív szuggesztiókról, mert mint közismert, ugye ők még sokáig pozitívan fogják érteni, tehát csak annyi megy be, hogy félni kell. Hiába kerültem tehát tudatosan a bogár fülében való elültetését, bekövetkezett az életkorának teljesen megfelelő csodálatos időszak: a nyúl éve. Ennek azért örülök kifejezetten, mert a már hivatalosan is dackorszakban lévő fiúgyermek kitöréseinek kezelése csak az energiáim 90%-át szívta el, és épp kezdtem tétlenkedni, mit kezdjek a fennmaradó 10 %-kal. Úgy tűnik, mégsem újságolvasásra fogom fordítani, ahogy terveztem.
* Ma megoldódott a takró-mizéria. Sikerült kiszednem belőle, hogy mi baja a takaróval: tigris van rajta!!! A másik takaróján csak egy bohóc van, pöttyökkel, arról egyelőre nem tudott mit mondani, de végül négy nap után először ismét betakarhattam: egy egyszínű pink pléddel. Hiányzott a mozdulat. A variálás annál kevésbé. 

15 megjegyzés:

  1. Szegényem, annyira sajnálom őket ilyenkor! :( Na meg, hogy a kutyáktól is, állatoktól. Hihetetlen, hogy az ember tényleg azt hiszi, hogy figyel valamire, próbálja megóvni ettől-attól, de mégis utoléri őket ez a vacak érzés.

    Még ma is félek a sötétben...

    Zalán sem tudja mi az a "félni valamitől". Erre valahogy sosem tértünk ki, mesében sem. Először csak véletlenül, aztán tudatosan. De gondoltam én is, hogy nem úszhatjuk meg, mert fontos mérföldkő. Csak azt nem tudom, hogyan kell kezelni. Az okosok azt írják, hogy nem szabad elmagyarázni, hogy az a valami nem bánt, ne féljen, nincs ott semmi stb. Támogatni kell, hogy megélje a félelmét... azt hiszem én ezt nem értem... :( most akkor hogy van ez?

    VálaszTörlés
  2. Szegény kismackó, simisimi.Mirkó is fél a sötétben szerintem.Amikor eltüntette a jelzőfényt a szobából ( később a turmixgép dobozában találtam meg, miután vettem egy másikat )ordított, mint akit nyúznak.Ha világít a boci a konektorban, akkor csak nyekereg, amíg meg nem jelenek a vízzel.
    Mennyi minden vár még ránk...annyira szeretném a kis lelkét minden nyomorúságtól megóvni...
    Puszi:KK.

    VálaszTörlés
  3. Juj, de megértem, átérzem! Ismerem ezeket a félelmeket. Reggelente pánikolva megyek a Marinán, mert a kutyákat póráz és szájkosár nélkül elengedik, lévén "nem bánt". Ez a félelmem odáig fajul, hogy vettem egy kis dezodort, és ha közelebb jön a kutya mint amit kultúráltan el tudok viselni(hallótávolságon belülre) előveszem a "gáz sprémet" és közlöm a gazdival, hogy MOST fújom le a kutyáját. Hirtelen előkerül a póráz :-P Egyébként mit lehet mondani annak, aki fél, mivel lehet biztatni? Ven-e valami "patron" mondat? Tavaly egy brutálisan gusztustalan fekete gigantikus méretű pók bejött a kocsiba. Hátul, középen ültem, és hiába kértem a szélsőket, h engedjenek kiszállni, nem tették, sőt az egyik fejhangon, lassítva ismételgette:ne félj, nem bánt! Na erre olyan ideges lettem, plusz a pánik a póktól, életemet mentve, büszkeségem félredobva kilöktem a kocsiból, és kilátásba helyeztem, ha még 1x elhagyja a száját ez a mondat, kirándulás helyett a traumatológiára megyünk. Azóta sem tudom, van-e helyes mondat/viselkedés ami megnyugtatna? Mit mond erre a szakirodalom?

    VálaszTörlés
  4. Zsuzsa, ha velem vki ezt csinálná, figyelmeztetés nélkül kerülne a traumatológiára...
    Én attól vagyok nagyon ideges, mikor odarohan a gyerekhez a kutya (Dina fél tőlük, Júdától inkább a kutyáknak lenne félnivalója), és a gazdi mérföldekről ordít, hogy nem kell félni, nem bánt. De 1; mi van, ha mégis bánt 2; igenis félelmetes lehet egy lihegő, nyáladzó, kiszámíthatatlanul ugráló vmi, aminek a tieddel egy magasságban van a feje, vagy pláne még magasabban. Ha egy rinocérosz rohanna a gazdi felé, nem ijedne meg? 3; a kutya is gyerek is kiszámíthatatlan, ha hagynám, Júda a jószág szemével kezdené az ismerkedést. Akkor se bántaná a kiskedvenc?
    És amúgy is, utálom a kutyákat.
    A félelmekről: Dina a szörnyektől fél, az Antiókuszoktól (egykori gonosz görög uralkodó) meg a cápáktól és halaktól ;) ezeket kidobáljuk az ablakon, lefújjuk a lakást szörnyirtó spryvel, illetve igény esetén apa lelövi őket. Teljes műsorunk van rá, imádják. Kezdetben igazi komoly rettegés volt, de ennek az idétlenkedésnek a hatására már csak nagyon nagyon ritkán kerülnek elő, akkor is inkább vicc szinten.
    Viszont ténylegesen fél a tömegtől, az idegen emberektől, szituációktól. Leblokkol, megnémul, szabályosan sokkot kap. Ezeket a helyzeteket igyekszünk elkerülni, ill. megvédeni. Mi azt mondjuk, hogy azért nem kell félni, mert ott vagyunk vele, megvédjük mindentől és segítünk neki. Csak annyit kérünk, hogy velünk maradjon kapcsoltban, súgja a fülünkbe, amit akar. Ez már általában sikerül. Ha idegen vegzálja, hogy beszéljen, leállítjuk, válaszolunk helyette, igyekszünk kimenekíteni a szituációból, stb. Ha kell, leordítom az illetőt, hogy szálljon le róla. Hozzáérni idegennek sose engedem. A pszi szerint szuperül kezeljük, és ő meg klasszul fejlődik ezen a téren is, és már egyre gyorsabban oldódik, egyre többször mer megszólalni. Ami még volt, hogy fájt a hasa az idegességtől, erre bejött a ragtapasz, leragasztjuk, ahol fáj neki, ettől megnyugszik.
    Mi mindig komolyan vettük a félelmeit (azért csak róla beszélek, mert egyelőre Júda max. attól fél, hogy nem tudja elégszer összetörni magát egy nap ;)). Sose nevetjük ki, sose mondjuk hogy nincs ott semmi. És azt látom, hogy így ezek lecsengenek. Kell adni vmit, ami segít átvészelni, legyen az éjjeli lámpa, ragtapasz vagy egy plüss. Akármi. Lehet, azért kezelem jobban ezt, mert én is tele vagyok irracionális félelmekkel :)

    VálaszTörlés
  5. Ja, és mindig felkészítjük, ha olyan szitu vár rá, amiben kiborulhat.

    VálaszTörlés
  6. Köszi Zsófi, jól megfogalmaztad a választ :-) Nem hülyeségeket mondasz a kislánynak ("ne félj", mert az a baja h fél), hanem segítsz neki valamivel, amivel megnyugodhat (tárgyak, szavak...). Lehet, hogy egy felnőttnek (nekem is) elég lenne, egy-egy ilyen szituban: látom félsz, megértelek? Egyébként é horror filmeket sem nézek (nem szeretek játszani a félelmekkel). Engem harapott már meg kutya, nekem az valós félelem :-(

    VálaszTörlés
  7. Zsófi: Köszi, ahogy ezt leírtad. Ilyesmire gondoltam én is, de most megértettem a pszichológust, amit írtam korábban, hogy nem igazán értem hogyan kell kezelni. Remélem mindig elég kreatív és türelmes leszek ezekhez a szitukhoz (is). :)

    Engem riogattak direkt, zsákos emberrel, hogy elvisz, meg a fekete ember a padláson van. Aztán csodálkoztak amikor tizenévesen sem mertem felmenni a padlásra. A sötétbe is direkt kizavartak, hogy "szokjam". Talán most még rosszabb a helyzet, mint volt. Rettegek a sötétben, nem tudom mitől, egyszerűen utálom. A legrosszabb az volt, amikor átténferegtem Zalánhoz éjjel és szoptattam, nyugtattam és rádöbbentem, amikor "felébredtem", hogy tök sötét van. Áááá, kikészültem!

    Virág: látod, látod, lediplomáztál és azonnal indítottál egy interaktív pszichológia oldalt :D

    VálaszTörlés
  8. Fú, lányok sok mindent reagálnék, hideget-meleget...nem tudom, mennyire nyissuk meg a vitát :)
    Amúgy éjjel ma 4-6 között nem nagyon aludtunk. Hogy miért??? "Mama, nem jön ide igazi elefánt?"

    VálaszTörlés
  9. Jajj de várom ezeket a kérdéseket, lelkiállapot megspékelve újlakással, újággyal, bölcsikezdéssel!!! Szerencse, hogy úgyis ébren leszek a kistesó miatt.... :D

    VálaszTörlés
  10. Virág, én nagyon várom a reagálásodat! Akkor is ha hideget osztasz nekem :-)

    VálaszTörlés
  11. nyissuk azt a vitát, ez tök jó téma!

    VálaszTörlés
  12. Jajj, jókat mosolyogtam a tigrises takarón, és persze sajnálom szegény kismackót. Aliz múltkor a tücsköktől félt éjszaka. Megpróbáltam neki elmagyarázni másnap, hogy hogyan adják ki a hangot a tücskök. Műanyag késsel kaparásztunk. 2 dolog van általánosságban, ami eszembe jutott. Az egyik, hogy amit ismerünk, attól kevésbé félünk (ez ugye nehéz ügy egy olyan gyerek esetében, aki mindent tud az állatokról). Általánosságban szerintem jó tanács az, hogy ismertesd meg vele, derüljön ki, hogy tényleg nem bánt. Esetleg ismerős kutyát te is simogass meg, hátha kedvet kap ő is (ez olyan ingerelárasztásos módszer :-)
    A másik, hogy ennyi idős korban nagyon működik a varázslat. Találjatok ki valami varázslatos dolgot arra, hogyan lehet távol tartani az elefántokat... Aliz pl. múltkor micimackókat ragasztott az ajtajára, mondta, hogy ők majd őrzik az álmomat. Kislámpa-kérdésben múlkor az egyik pszichós barátnőm 10 év körüli nagyon vagány fia adott egy jó választ. Barátnőm mondta, hogy kisfiam, meg kell tanulnod sötétben aludni, hiszen az a természet rendje. Erre ő: De anya, mi egy olyan világban élünk, hogy ha akarom, soha többé nem kell sötétben lennem, miért is kéne megtanuljam? - elgondolkodtató. Egyébként én is félek a sötétben.
    Aztán eszembe jutott egy idézet, amit most újra előkerestem a neten:
    "Álmomban fölsírtam az iszonyttól

    Anyu vigasztalt: Hiszen csak álmodtál.

    Mintha megnyugtatóbb lenne, hogy a szörnyek bennem vannak."

    VálaszTörlés
  13. Ja és nem mondtam, gyerekkorom kedvenc mesejátéka, tipikusan esti félelmekre: Kököjszi és Bobojsza!

    VálaszTörlés
  14. Szerintem nem jó taktika "tabu"-ként kezelni a félelmet (mármint nem olvasni róla), mert az úgy még félelmetesebb lesz. Inkább meg kell tanítani megküzdeni vele. A mesékben is végül mindig a jó győz! Mi már olvasunk neki piroska és a farkast, három kismalacot is ... bevallom, a jancsi és juliska - bár már azt is hallotta, nálam is kiveri a biztosítékot, amikor a saját apja otthagyja az erdőben a gyerekeit.
    (Bocs a sok okoskodásért)

    VálaszTörlés

Mit szólsz?