2011. július 22., péntek

Kérdéses

Ki fogja betakargatni? Végigsimítani a hátát és puszit adni az alvó arcocskájára, hogy nyugodt legyen az álma?
Megérintik-e majd? Gyengéden nyúlnak hozzá, vagy durván rángatják majd, hogy induljon már, ne ácsorogjon?
Ha bánat éri, észreveszik-e, hogy szomorú? Megkérdezik-e mi baja? Legalább csak néha?
Ha összezavarodik és szüksége lenne egy felnőttre, hogy elmagyarázza neki, mi történt, mi az oka annak, amit látott-hallott, lesz-e, aki meglátja ezt és készséggel a helyére teszi a kis fejében kavargó gondolatokat vagy örökre kérdésként reked meg benne a tapasztalat?
Fognak-e vele beszélgetni, meghallgatják-e, vagy elcsitítják és elhajtják játszani?
Hagyják-e majd szabadon felfedezni a világot, vagy folyton feleslegesen korlátozzák majd?
Ha valamit tiltanak neki, elmagyarázzák-e majd, hogy miért teszik?
Gyakran mond okos és döbbenetes dolgokat. Lesz-e, aki örül majd ennek, egyáltalán meghallják-e ahogy a zsivajban egy kis vékony hangocska hatalmas okosságot mond?
Vagy éppen viccet. Nevetnek-e majd vele a huncutságain, viccein?
Megérzik-e, amikor szüksége van egy ölelésre, jó szóra, simogatásra, mert szorong vagy bizonytalan nélkülünk?
Lesz-e, akinek a jelenléte megnyugtatóan fog rá hatni, vagy vaktában, egyedül fog tapogatózni egész nap, és csak a túlélésre játszik majd.
Amikor már órák óta egyedül játszik majd a műanyag állatokkal, lesz-e, aki odamegy hozzá és szóba elegyedik vele, hogy ő lelkesen mutogathassa, hogy külön csoportba rendezte a kétéltűeket és a hüllőket?
Amikor majd káosz lesz körülötte és ordít a sok gyerek, és a hatalmas zsivajban megzavarodik ő is, akkor is tudja-e majd, hogy van két ember a világon, aki abban a percben is rá gondol, és akiknek ő a legfontosabb az életben, és mindennél jobban szeretik őt. Csak őt. 
Fognak-e énekelni, rajzolni, olvasni velük és legalább feleannyi dolgot megtanítani nekik az életről, mint mi?
Lesz-e aki tudja, hogy ő egy különlegesen értékes, okos és imádnivaló gyerek, és a világon a legfontosabb nekünk, hogy jól bánjanak vele? Fognak vele kivételezni, lehengerli őket a személyisége?
Tudni fogja-e továbbra is, hogy mindennél jobban szeretem?
Tudni fogja-e, hogy bízom benne és abban, hogy amit eddig adni tudtam neki, annak elégnek kell lennie ahhoz, hogy megállja a helyét ebben az új helyzetben?
Megérti-e, hogy miért teszem ki ennek a változásnak?
Tudja-e majd élvezni a külön töltött órákat?
Megbízik-e bennem, hogy minden délután rohanunk majd érte és soha nem hagyjuk el őt?
Elhiszi-e nekem, hogy minden szempontból mérlegeltem a döntést, és legjobb tudásom szerint döntöttem így?
Tudja-e, hogy nekem is rettenetesen fáj, hogy így alakult és ha tehetném, akkor még nagyon sokáig tölteném vele minden percemet.
Megbocsátja-e, hogy úgy érzem, többet gyarapodhat a bölcsődében, mint velem? Megbocsátja-e, hogy "kiégtem", és képtelen vagyok lekövetni a szellemi, szociális, mozgásos, kézügyességi, kulturális, stb. igényeit?
Megbocsátja-e, hogy nem tudok vele egész nap a szőnyegen ülni és folyton megújulva játszani és beszélgetni vele?
Megbocsátom-e magamnak, hogy én, aki láttam a legelső mosolyát, átfordulását, az első egyedül megállását, az első lépteit, hallottam minden kacagását, minden először kimondott szavát, végignéztem, ahogy megtanult a kezén számolni, vagy cipzárt felhúzni, minden egyes teljesítményénél jelen voltam és vagy fogtam a kezét, vagy csak a szavaimmal drukkoltam majd örömködtem neki, én akinek könnybe lábad a szeme minden újdonságnál, amit megtanul, megbocsátom-e magamnak, hogy lemaradok majd a nagy pillanatairól. Túlélem-e, hogy a gondozónője lesz az első, aki meghallja a K hangot, vagy aki láthatja az első bukfencét.
Megbocsátja-e, hogy önző vagyok és szükségem van munkára, felnőttekre, kihívásokra.
Elhiszi-e, hogy talán kiegyensúlyozottabb, jókedvűbb, töltöttebb leszek délutánonként?
Így lesz-e?
Tudok-e majd a délutáni órákban valóban minőségi együttlétet biztosítani magunknak? Mennyire leszünk fáradtak és csüggedtek?
Tudom-e majd élvezni a különlétet? Várom-e majd, hogy találkozzunk vagy átlendülök a ló másik oldalára?
Meg tudok-e bocsátani önmagamnak és elhinni mindazt, amit tőle is várok? Elhinni, hogy valóban azért van bölcsődében, mert ez a legjobb választásunk.
Tudok-e bízni abban, hogy vigyáznak rá helyettem is?
Tudom-e hinni, hogy jó helye van és vidáman játszik?
Kiegyensúlyozottan kapom-e vissza délután?
Foglalkoztam-e vele eleget élete legfontosabb időszakában? Sikerült-e mindazt belepréselni, amit szerettem volna, vagy kimaradt csomó minden?
Elég volt-e mindez ahhoz, hogy legyen bizalma a világban és bennünk?
Fogja-e egy idő után kifejezetten szeretni a bölcsit vagy mindig csak elviseli majd?
Fog-e ezért büntetni minket, vagy felhőtlen, tömény boldogságos intim délutánjaink lesznek?
Lesz-e olyan, hogy ha nyűgös, szomorú vagy dühös, nem arra fogok gondolni, hogy az én hibámból érzi rosszul magát?
Megbocsátom-e egyszer magamnak a rengeteg elvesztegetett órát, amikor játszani szeretett volna, vagy tudtam, hogy szüksége lenne rá, mégis elhajtottam, hogy takarítsak, pakoljak, teregessek vagy főzzek?
Lesz-e munka és bölcsi mellett magamra is időm?
Hogy fogok minden reggel kikelni az ágyból, összekészíteni magunkat és hogy fogjuk viselni, hogy feladjuk az itthon tengődős kényelmes életünket?
Lesz-e időm minden reggel normálisan felöltözni a nagy kapkodásban?
Hogy fogjuk győzni minden reggel a készülődést?
Ha minden munka utáni időmet vele szeretném tölteni, mikor fogok futni, franciát tanulni, jogsit csinálni, képzésre járni, terápiára járni, és hogy fog mindaz beleférni az időnkbe, ami most sem fér bele, pedig muszáj volna?
Meghozza-e az új élet magával azokat az új és jó változásokat, amikre várok nagyon? Lendít-e az életünkön az új élet vagy marad minden a régiben?
Milyen lesz elengedi a kezét?
Képes leszek-e rá?
Hogyan tudom majd újradefiniálni magam nélküle?
Sikerül-e újra felépíteni a gyerek nélküli életem?
Megtalálom-e a helyem a világban?
A világ legnagyobb kincsét tartom a tenyeremben. Hogyan engedjem el? Félek.


29 megjegyzés:

  1. Na, látom, nem dolgoztál. Vagy vmi egész máson :)

    Szóval az a baj, hogy attól még, hogy sok kérdésre igen a válasz (igen, el fogtok reggel készülni, és szüksége van rá neki is sok szempontból, meg neked is, meg hát ugye a gyes tudjuk mennyi), attól még a kérdések többségére a válasz nem. És ez szívszorító. Én legalábbis úgy képzelem, h a sok jó melett, ami történni fog vele ott, igenis senki nem fogja észrevenni, h Bobó a nagymacskaféléket sorolja cérnahangon, Lilkó meg a gulyásleves hozzávalóit. És nem, nem fognak nevetni a viccein, nem fognak lépten nyomon rendet tenni a fejében, nem lesz ott minden valószínűség szerint egy szempár, amit mindig-mindig megkereshet. Erre nincs jobb szó, mint hogy szívszorító. Talán szükséges rossz is? Mert nem kell mindig mindent talán lereagálni, igenis meg kell tanulni, hogy nincs ott mindig egy hadsereg a szórakoztatásukra-építésükre-csodálatukra-rendelkezésükre. Ettől nem kevésbé szar az egész. Az meg, hogy te lehet, h feltöltődsz a külön töltött idő alatt, és vetnéd bele magad a közös együttlétbe, ő meg rajtad vezeti a le a feszkót, még szarabb, de legalább érthető.
    Tudod, ma különösen gyomron vág a téma.

    VálaszTörlés
  2. Na jól van...Kb. a második sortól bömbölök, mint egy állat.Azt hiszem jól döntöttem, hogy másfél évesen nem küldöm a bölcsödébe a gyereket.Így is teljesen kész vagyok, hogy jövőre mi vár rám.
    Együttérzek veletek, egyebet sajnos nem tudok tenni.
    ( Amíg nem volt gyerekem, addig sem voltam egy rohadék tanító néni.Amióta van, azóta újra gondoltam dolgokat, sok mindent máshogy csinálnék és fogok is csinálni,ha visszamegyek tanítani, mint régen.Remélem nagyon jó gondozó nénijei lesznek Bobnak, sokat számít, rengeteget.)
    Ölellek:KK.

    VálaszTörlés
  3. Ja, és hozzátehetek még kérdést,amik e témában engem gyötörnek?

    Mennyire veszi le az ezzel kapcsolatos félelmeimet, szorongásaimat, folytonos mérlegeléseimet?
    Mennyire nehezítem meg a szorongásaimmal és bizonytalanságaimmal azt, hogy elfogadja, szeresse, pozitívan álljon hozzá?
    Tudok-e neki, előtte pozitív képet festeni a bölcsiről, bátorítani, bíztatni, hogy jó lesz, miközben belül marcangolom magam folyamatosan?
    El fogja-e tudni mondani, utólag, nekünk, ha akkor és ott valami sérelem érte, akár valami apróság is?
    Ha valami ilyesmi kiderül, hogy fogom megállni, hogy már másnaptól ne vigyem soha többé?
    Ha mégsem "jön be" az egész valamiért, mekkora kudarcként fogom-fogjuk ezt megélni, amit cipelnünk és feldolgoznunk külön-külön és együtt is kell majd?
    El fogja-e tudni fogadni, hogy nem lecseréltem őt egy másik babára, aki miatt el kell mennie otthonról minden nap, hanem hogy úgy látom jónak, hogy az otthoni, téli, ingerszegényebb környezetnél (amibe óhatatlanul kerülni fogunk a tavaszi-nyári programdömpingből kikerülve és a kistestvér érkezése miatt is) több és változatosabb jár neki, ha már ennyire okosnak, értelmesnek, nyitottnak gondolom őt?

    ((Mindez megspékelve azzal, hogy az én gyerekem nem egy munkától, szellemi tevékenységtől, felnőttek társaságától feldobott, kisminkelt anyát fog látni délutánonként, hanem egy lestrapáltat, aki mellette ahhoz szokott, hogy idillien beszélgetünk, programozunk, éljük a kis életünket, ehelyett most újra a startmezőn találja magát, egy újszülöttel.))

    VálaszTörlés
  4. könnyekkel szemeben olvastam a bölcsis blogodat. Köszönöm neked hogy olyan kifejezöen tudod megírni amit az ember érez és maga nem tudja , tudta leírni , de az érzések nagyon ismerösök. Még ha úgy tünik rég volt , ezek az érzések az embert mindig végigkisérik egész életén keresztül. Mégegyszer köszönöm , puszi, Magdi

    VálaszTörlés
  5. Virág, megnyugtatásodra itt egy link egy tök új felmérésről, ami szerint kifejezetten jó a kisgyerekeknek, ha az anyukájuk dolgozik. Nemhogy hátrányt nem szenvednek, de (ha minőségi a bölcsi), akkor pl jó példát mutat nekik az anya azzal, hogy élvezi a munkáját és sikeres benne. Arról nem is beszélve, hogy a kiegészült anyagiak miatt is nyugodtabb lett a családi élet, ebből is profitáltak a gyerekek.
    http://www.bbc.co.uk/news/education-14247472
    Más kutatások (pl Penelope Leach) azt találták, hogy ha nem kifejezetten szar a bölcsi, ÉS az anya magabiztos a döntésében, akkor a gyerek élvezni fogja az új élményeket.
    Itt Angliában a gyes max 12 hónap, a gyerkőcök általában 9 hós koruktól vannak bölcsiben. Amerikában ez még rövidebb,úgy tudom Franciaországban is. Szóval te tök jól állsz ehhez képest (is), no para! Drukkolok nektek.
    Rita

    VálaszTörlés
  6. Egyetértek azzal is Virág, hogy egy idő után nem lehet otthon sokat hozzátenni a gyerek fejlődéséhez. Ha érdekel a téma, keress rá pl Prof Kathy Sylva kutatásaira. Ő angol gyerekeket hasonlított össze otthoni, iletve gyenge-közepes-jó minőségű bölcsi környezetben. sokféle eszközzel mérte a kognitív, érzelmi, IQ fejlődéseket, longitudinélis vizsgálatban, többször is sok év alatt. Azt találta, hogy a gyerekek a jó minőségű bölcsiben profitáltak még 7 évesen is kognitív szinten, a többi helyzetben pedig nem volt különbség. Tehát az otthoni foglalkozás sem tudta elérni azt pl a matematika és angol tanításában, amit egy jó bölcsi. A gyerekek érzelmileg is stabilabbak voltak (már nem emlékszem a pontos részletekre erről). Ha érdekel, utánanézek linkeknek. Rita

    VálaszTörlés
  7. Rita, a gyereknek tényleg jót tesz, hogy ha anyukája nem testi-lelki roncs a pénztelenségtől, hanem kiegyensúlyozott a család, mert két fizetésből élnek, nem egyből? Nahát, ezt meg ki gondolta volna? :))

    Egyik bajom az, hogy azt, hogy "jó bölcsi"-e, ahogy írod, ahova a gyerek jár, nem lehet tudni előre (és ha esetleg nem, akkor mi nem? a bölcsi? az adott gondozónő? a gyerek és a gondozónő nem kompatibilis? stb.), tehát innentől újra ugyanazok a kérdések.

    A másik meg az, hogy egy 6-9-12 hóst bölcsibe adni egész más (és meggyőződésem, hogy sokkal könnyebb), mint egy 2-2,5 évest.

    Ráadásul, és ami nekem a legeslegjobban megnehezíti ezt a dolgot, kis hazánk ugye a lehetőségek országa (hahha), tehát nem az van, mint sok-sok helyen, amit ilyenkor példának szoktak felhozni, h van x hónap gyes aztán mehetsz vissza dolgozni (és mindenki megy is nagyrészt), különben visszafizeted a gyest és egyéb követkemények, hanem hosszan kitart nálunk ez a gyed-gyes dolog, és a te döntésed, h mikor mész vissza. És mint minden lehetőség, döntés, ez mérlegeléssel milenneházással jár. Ami nem lenne pl., ha az lenne a rendszer, hogy "anyukám, egy év a gyes, utána gyere vissza különben az állásodnak annyi és még lógsz is az államnak a pénzzel". Mert akkor tiszta sor, ezt csinálja majd' mindenki, ennek a társadalmi megítésése is egységesebb, mint most itthon, ahol mindenki másképp csinálja, mindenkit másképp ítél meg érte a szűkebb-tágabb környezete és a társadalom, és ez akkora rohadt nagy nyomás, hogy elmondani nem lehet. A döntéssel meg annak következményeivel (anyagi, lelki, stb.) meg magadra maradsz. :(
    És itt utalok vissza arra, amit írsz, h HA jó a bölcsi (ki tudja előre?) ÉS az anya magabiztos a döntésében (már mitől is lenne az a fentiek miatt?), AKKOR a gyerek profitál. Mindkét feltétel egy nagy kérdőjel, így persze a kimenetel is az.

    (Mondom ezt úgy, h nálunk tök más a szitu és másért rohadt nehéz.)

    VálaszTörlés
  8. Judit,
    Ne hidd hogy az angol anyukákat nem kínozza a lelkifuri (már a jobbfej anyukákat), és eddig olyanokkal kínozták őket, hogy a gyerekeik elhízottak lesznek meg ilyenek. Sajnos nekik is van mit mérlegelniük, ugyanis állami bölcsi híján egyszerűen nem mindenkinek éri meg visszamenni dolgozni. Tanítónéni barátnőm pl havi 10 fonttal keresne kevesebbet, mint amibe a bölcsi kerül - az állása tehát ugrott. Náluk így pont ellentétes a dilemma mint Virágé - ők szeretnének dolgozni, de nem tudnak...
    Másik: Prof Sylva elég sok dolgot azonosított a jó bölcsit illetően, a legfontosabb persze a személyzet és annak hozzáállása volt. Angliában minden intézményt legalább 3 évenként ellenőriznek mindenféle szempontból, és a neten elérhetőek az eredmények. Talán otthon is adhatna hasonló eligazítást az állam...

    VálaszTörlés
  9. "Remek" hangulatomban olvastam ezt a bejegyzést... Virág, óriási lelkierőt kívánok neked, mert mindenkinek nehéz ez a döntés, de van akinek nehezebb, saját magunknak.
    Judit után szabadon leírnék pár gyakorlati kérdésemet, amik a felsoroltakon túl aggasztanak kb.: azóta, hogy a csimota világra jött.
    Ha elesik, jön a "katona dolog" duma, vagy lesz-e idejük elmondani, hogy figyeljen, hogy óvatosan, miután megnézték, hogy komoly-e a dolog, vagy észre sem veszik?
    Ha visítás van és azt látják csak meg, hogy az én fiam mondjuk épp visszaüt...
    Ha igazságtalanság éri, és hiába mondja el nekem, nem mehetek be reklamálni, mert utána esetleg rászállnak és többet ártok, mint használok, de nem tudom neki ezt elmondani. Egyáltalán mit teszek majd ilyen helyzetben, mennyire szólhatok bele, mennyire hagyhatom rá?
    Mit és hogyan tanítanak neki, ha marad benne kérdés észreveszik-e és helyreteszik-e?
    Megválaszolják-e a kérdéseit, egyáltalán meghallják-e?
    Annyi gyerek között észreveszik-e a szép rajzát, gyurmacsigáját esetleg kijavítják-e ha valamit hibásan gondol, mesél, szaval, énekel?
    Ismerik-e a dalait?
    Elfogadják-e, hogy kíváncsi és szétszed, szerel, kapcsolgat?
    Rengeteg minden, de abban igazat adok Juditnak, hogy az önbizalmuk fejlődik, ha nem kapnak mindenre visszajelzést, hanem alapból tudják (amit otthonról hoztak), hogy igenis jól csinálják, jól gondolják akkor is, ha valaki nem dicséri meg őket minden pillanatban.

    VálaszTörlés
  10. Anyukád ovija mellett lévő bölcsibe járt a kislány, akire vigyázni szoktam. Hetente 2-3 alkalommal mentem Nóriért. Mindkét gondozó néni fantasztikus volt emberileg is, szakmailag is. Csak szuperlativuszokban tudok beszélni róluk! Rengeteget játszottak a gyerekekkel, délután az udvaron mindig a gyerekek között voltak, és nem egymással pletyóztak. Óvó néniket megszégyenítő szakmaisággal foglalkoztak a rájuk bízott kicsikkel (vers, kézműves...). Észrevették ha ügyesen rajzoltak, kérdéseikre válaszoltak, orrukat megtörölték, és meg is szeretgették őket naponta többször is:-) Biztos, nem lehet általánosítani, nem minden bölcsis ennyire profi, de ha Bobó gondozó nénijei csak fele ennyire szeretik a hivatásukat, inkább nyertek az ügyön, mint veszítetek. Egyrészről megértem a kérdéseid...viszont Bobó kiegyensúlyozott, okos, stabil, kreatív...annyi mindent beletettél a "kis zsákjába": jó szót, szeretet, biztatást, simogatást, élményeket, bátorítást..., miért gondolod, hogy ez nem elég? Bízz jobban magadban/magatokban is, és benne is. Azokkal, amiket otthonról hoz bőven elég ahhoz, hogy élvezze a bölcsit, pajtikat...És még valami, szerintem semmi sincs kőbe vésve, bármikor bármit meg lehet változtatni, ha nem megy (de menni fog, mert Bobó übercuki, és a bölcsis nénik kiskedvence lesz!!!) akkor majd találtok más megoldást arra, hogy te se égj ki, és Bobó szerető közegben legyen :-)

    VálaszTörlés
  11. Rita, dehogy hiszem!! Nem lekicsinyelni akartam a problémájukat egyáltalán. (Szerintem nem lenne az a pozitív társadalmi megerősítés és támogatás, ami mellett én szívesen bölcsibe adnám az egyévesemet, naná, h ők is őrlődnek.)Másért-máshogy nehéz nekik, ez egyértelmű. Pl. amit a tanítónő barátnődről írsz, elképesztő. És csak egy gyerekük van, úgy van a 10 fontos különbség? Mert ugye több gyereknél ez még durvább :(

    És amit írsz az ellenőrzésekről, meg az eredmények nyilvánosságáról, az tényleg király! De pont mivel itt ingyenes a bölcsi (haha), és a ker. önkorm. hatásköre, h kit vesz fel, plusz nagyon brutál helyhiány van (a mi kerületünkben hatalmas mázlinkra pont nem), ezért sajnos az sem lenne segítség, ha ezek elérhetőek lennének. Max elkeseredhetnél, hogy a 6 kerülettel arrébb lévő bölcsi, ahova úgyse jutsz be, jó hely, a helyi, ahova meg ha mázlid van, bejutsz, esetleg nem :(( Szal ez meg az ingyenesség hátránya, hogy ezért meg azt kapod, ami van, kész. :( És a legnagyobb a mázlifaktor.

    VálaszTörlés
  12. Én bölcsiellenes vagyok. Elismerem, hogy sokat fejlődnek, mert eltanulnak egymástól mindenfélét. Elismerem, hogy szükségük van szociális inputokra (Bobó korában). Elismerem, hogy ha kiegyensúlyozottabb leszek (ha!), jobban élünk majd anyagilag, akkor ez visszahat rá és profitál belőle. Elismerem, hogy jót tesz a személyiségének, ha nem kiskirályként tengeti a jövőben a napjait, hanem megtanulja, hogy farkastörvények uralkodnak, és erősebb kutya b@szik alapon önérvényesítést tanul. Tudom, hogy el kell őket engedni ahhoz, hogy megtanítsuk nekik, hogy mindig visszajövünk, és ez fontos. Elismerem, hogy kevés vagyok neki. Nem ismerem el, hogy ez az életkorából fakad, hanem azt ismerem el, hogy én kifáradtam, kiürültem és képtelen vagyok kielégíteni az igényeit. Minden fentinél fontosabb, a majdani személyiségük és így jövőjük szempontjából, hogy az első három(-négy) évben, hogy érzelmeket és bizalmat tanuljanak az anyjuktól a gyerekek. Ez a legfontosabb szerintem, és hiszem, hogy minden ingergazdag szociális környezetnél többet profitál egy gyerek abból, ha egy kiegyensúlyozott anya van mellette, aki képes érzelmileg a rendelkezésére állni és átadni neki belőle, illetve a világ dolgairól, viselkedésekről mindent megtanítani neki, hogy aztán 3-4 évesen már valóban 100% pozitív legyen a beilleszkedés. Egyrészt képtelenség anyagilag kihúzni ennyi idős koráig (nem mintha szétkeresném majd 6órában), másrészt ÉN nem bírom tovább azt a szintet tartani, amit elvárnék magamtól és úgy döntöttem, hogy ha már a létező legjobb megoldást nem tudom a gyerekemnek nyújtani, mert be kell ismernem számára is, magamnak is önnön korlátaimat, akkor megpróbálom kiválasztani neki a kisebb rosszat. Talán kevésbé rossz, és talán többet gyarapodunk, ha bölcsizik, mintha reggeltől du 5ig egymás agyára megyünk a novembertől-márciusig tartó eleve depressziós időszakban. Talán, talán, talán.... Szóval nem azért megy bölcsibe, mert meg vagyok győződve róla, hogy igényli :)

    VálaszTörlés
  13. Ja, és bölcsi-elméletek ide vagy oda, ha 3 és fél évesen menne oviba, és addig végig kvalititájban telne az élete, valószínűleg a kérdéseim 80%-a akkor is állna :)

    VálaszTörlés
  14. Na ezt nem kellett volna elolvasnom :(
    asszem ezzel nyugtatom magam: " Más kutatások (pl Penelope Leach) azt találták, hogy ha nem kifejezetten szar a bölcsi, ÉS az anya magabiztos a döntésében, akkor a gyerek élvezni fogja az új élményeket."
    Talán jó a bölcsi, legalábbis az átnemaludt, és ezenagyaló éjszakák számából ítélve jónak kell lennie. Én még attól félek ezen felül, hogy Hanga nem harapja e meg az összes gyereket...imád egyedül játszani, órákig is elvan idegen helyen, de ha egy másik gyerek odajön akkor kiborul. Szóval nálam ez a fő para...de sztem ha úgy állunk hozzá hogy jól fog menni, az a legjobb amit tehetünk...ugyeeeeeeeee???áá

    VálaszTörlés
  15. Virág, saját gyerekkori élményeim alapján én sem lennék bölcsipárti. De nagyon sok szakirodalmat olvastam (nálunk Emma szeptembertől lesz pár reggelente bölcsiben), és azt gondolom, jó lesz. Hangacuka, nagyon örülök ha megnyugtattalak kicsit :)
    Judit, bnőmnél egyetlen gyerek kerül annyiba mint amennyit keres...hálisten nem lesznek anyagi gondban így sem, de felháborító.
    Virág, tényleg, hol fogsz dolgozni és mit?

    VálaszTörlés
  16. Nekem kicsit könnyebb, mert már a második megy a közösbe. Dinával meg könnyebb volt, 35 fél éves volt,készen állt egyértelműen a közösségre, és abszolút 100%ig biztos voltam benne, hogy neki ez lesz a legeslegjobb. Nem tévedtem, és ez sokat segít Júda elengedésében. 5éve vagyok itthon, dolgoztam-tanultam mellettük, elég volt. Szerencsére Júda sokkal szociálisabb, mint Dina volt ennyi idősen, vagy kár 1évvel később is. Jól fogja magát érezni. Nekem egyetlen félelmem van: Júda elég verekedős gyerek, viccesnek tartja meghúzni mások haját, meg ilyenek: attól félek, utálni fogják a gyerekek, és mindig ki fog kapni. Remélem, az izraeli gyerekek között edződött óvónők tudják meg kezelni. Ja, meg az, hogy ő még nem igazán beszél közérthetően, rengeteg azonos hangalakú babaszava van. Remélem, a dadusnénik hamar megtanulják, mi mit jelent.
    Nnnna, ennyit rólam :) Amiben 100000%ig biztos vagyok: Bobó a létező maimumot kapta tőletek eddig. Tudni fogja, hogy nem hagyjátok ott, és hogy szeretitek. A többi kialakul, de azt fixen tudnod kell, hogy nem szaranyaság vágyni a munkára, a felnőttekre, hogy pénzt akarsz keresni és hogy Bobó remekül meg fogja állni a helyét. Eljött az idő, el kell engedni a kezüket, de tapasztalatból mondom: nekünk nehezebb, mint nekik!

    VálaszTörlés
  17. Júdát utálni???? hahaha!! ne viccelj már!! ;)

    VálaszTörlés
  18. közben nem fejeztem be a gondolatom: szóval, sztem egy gyereknek ebben a témában nem kell megérteni az indokainkat. Mmint azt, hogy anyuka ki van égve, vagy pénzt kell keresni, stb. Mi DInának csak azt mondtuk (de azt milliószor, örömtáncot lejtve): hogy mennyire jó, mert ő már nagylány, és mehet oviba, juhúúú. Bezzzzzzzzeg szegény Júda nem mehet, mert kicsi, és itthon fog unatkozni, míg DIna a barátnőivel fog játszani, és balettozni, és amúgy is, meg mindent amit csak egy kiscsoportos óvódás nagylány megtehet!!!!! És ez így bevált, várta, mert ő már nagylány. Nem mondom, hogy fáklyásmenet volt a beszoktatás, meg nem volt rettttenet sok hiszti, hogy nem akar menni. De mivel haza is úgy kell mindig rángatni, mert még játszani akar gondolom, nem olyan rossz neki. De nem hangzott el, hogy én kikészültem, meg hogy be kell fejeznem a sulit, meg az ezer más, rám vonatkozó érv. Csak az, hogy NEKI milyen jó lesz, mert ő már nagy. És komolyan gondoltam, akkor is most is, hogy az épp intézménybe készülő gyereknek eljött a köv. stádium, és nem lepattintom, mert szemét vagyok, hanem eljött ennek az ideje. Mivel z enyémek magánba járnak, így egy kicsit könnyebben jár a szám, mert nem lutri, milyen emberek vigyáznak rájuk. De amennyire a barátoknál láttam, összehasonlíthatatlanul több a jó arc gondozónéni, mint a rosszarc.

    VálaszTörlés
  19. MS, tuod miket csinál? Pl. a csúszda tetején hátba vert egx gxereket, hogy szerencsétlen lecsúszott. Hajat húz, játékot elszed, fellök és röhög hozzá. Klasszik rosszkisfiú. És hiába rohan simogatni, ha vki sír, vagy veszi ki a kezemből a szatyrot, hogy segítsen cipelni, és hiába van a legelbűvölőbb mosolya a föld kerekén, ha mindenki rettegni fog tőle, mint az Anyalai Csabától :((((

    VálaszTörlés
  20. A bölcsi egy tök jó hely ,rengeteg játék, jó kis játszótér, lányok-fiúk, kedves gondozó nénik, stb.!
    (én szívesen lennék bölcsis megint.)
    Bobóka speciel nagyon "adja" majd, ez tuti.
    Bemegy,játszik, dirigál,énekel,talán alszik is, majd jól hazahozzuk,megszeretgetjük, kifaggatjuk, h mi minden történt, majd vele töltjük a nap hátralevő részét.
    Ő imádni fogja a bölcsit,Te meg Picim, megnyugszol, h jól döntöttünk.
    Minden tekintetben pozitív lesz!
    BobDad

    VálaszTörlés
  21. éljenek a pozitív apukák!!!!!! Pont ez lesz :)

    VálaszTörlés
  22. Zsófi, amit írsz, kicsit alátámasztja, amit én is gondolok, hogy ahol egyértelműbb a helyzet, ott könnyebb is. Ahol a közösség hiánya már káros lenne a gyereknek, mint pl. azoknál, akik ovival kezdik a közösségi pályafutásukat 3-4 évesen, ld. Dina, ott egyértelmű. Nincs dilemma. Ott, ahol vissza kell menni pl dolgozni, mert muszáj (ahogy pl nálunk is lesz 2 év múlva, és sztem negyedennyit nem fogok dilemmázni kistesónál, mert nem lesz elég a gyes, tehát eljő a tanév eleje, muszáj lesz visszamennem dolgozni, nem lesz mese), ott is egyérteműbb.

    És persze, hogy nem kell megértenie az indokainkat, nyilván nem állsz le neki magyarázni, hogy kislányom, kell a pénz, és be kell fejeznem a sulit stb., hanem azt kell mondogatni neki, amiket te írsz, nade úgy, hogy elhiggye, hogy hiteles legyen. Mert úgy elég nehéz, hogy közben meg nem vagy meggyőződve, h jól cselekszel, és a gyerekek ugye leveszik azt, hogyha diskrepancia van a kettő között. (Ha és amennyiben nem vagy benne biztos ugye.)

    Júdát és Anyalai Csabát egy lapon említeni felháborító!!!!!! Júda 1000% a gondozónők kedvence lesz, ezt tudom! :)

    VálaszTörlés
  23. Ez a Győző remek gyerek!
    ( Akarom mondani, Bobdad, nagyon jó fej! Az én pasasom is ilyen, összenyalábol az egy kiskanállal, ha éppen arra van szükség! )

    VálaszTörlés
  24. Ha valakit érdekel a legújabb fejlemény: a perceket számolom a bölcsődekezdésig.

    VálaszTörlés
  25. Én naponta többször benézek, hogy mi van veletek.Várom a híreket!
    KK.

    VálaszTörlés
  26. de Virág, könyörgöm fedd már fel a balladai homályt: mit fogsz dolgozni?

    VálaszTörlés
  27. Nálunk úgy indult a bölcsi (2,5 éves lányomnál), hogy volt egyetlen nap (délelőtt) egy héten, amikor dolgom volt és nem tudtam volna megoldani máshogy a felügyeletét. Az egyik bölcsiben vállaltak ilyen délőtti felügyeletet is, gondoltam ez az, ami kell nekünk. Be is vállalták, volt beszoktatás, meg is nyugodtam a gondozónők felől, nagyon szuperek voltak. Sokszor azon gondolkoztam, hogy hogy a fenébe képesek annyira szeretni a lányomat, ahogy én. De lényegében minden gyereket annyira szerettek és törődtek velük, hogy míg élek, nem tudom meghálálni nekik. Szóltak, hogy jó lenne, ha többet menne, nemcsak azon az egy napon, mert nehezebb neki heti egy napra alkalmazkodni. Végül január környékén már odáig jutottunk, hogy legyen minde nap bölcsis. Annyit fejlődött és olyan jót tett neki, hogy én egész biztos nem tudtam volna ennyit adni neki. A közösség nagyon jót tett neki. Mire oviba ment, addigra egyedül öltözött, evett (nem azért, mert a bölcsiben senki nem segített neki és rákényszerült), mert látta, hogy a többiek is csinálják, megpróbálják és ha nem megy, akkor segítenek. Többen is jöttek ebből a bölcsiből (de szerintem ez minden bölcsisnél így van) és az óvónők nagyon odavoltak, hogy milyen könnyű helyzetük van, mert ezek a gyerekek már mennyi mindent tudnak és zökkenőmentesebb nekik az ovikezdés, mint egy olyan gyereknek, aki ovikezdés előtt csak otthon volt. Lesz még olyan, hogy nem akar hazamenni és neked kell húznod. :) Hazamenés után pedig intenzíven imádni fogjátok egymást. Neked pedig jó érzés lesz, hogy felnőttek társaságában leszel és előbb-utóbb megtanulod újra, hogynemcsak a fogzásról lehet beszélgetni másokkal. :))

    VálaszTörlés
  28. Rita, bocsi, nem voltunk itthon, mobilnettel nem tudtam kommentelni :) Olyan szabad voltam... :)
    Szóval most egy alapítvány honlapját és őszi kiadványát szerkesztem, és októbertől nekik fogok dolgozni 6 órában, irodai meló, elég kreatív, kapcsolati tőke szerintem elég durva és már egy pszichó-meló is felmerült ennek kapcsán, de ennyire még ne szaladjunk előre. ;)
    Dóri! Köszi, minden bátorítás jól jön ;) Mondjuk, afelől semmi kétségem, hogy ügyességben sokat fog fejlődni, aminek spec nagyon örülök, mert pl. igazán nagy hasznát venném, ha hajlandó lenne egyedül enni.:)))

    VálaszTörlés
  29. Virág, köszi és remekül hangzik a meló! Mindent bele! Élvezet olvasni a blogod, kevés ennyire őszinte csaj van...R

    VálaszTörlés

Mit szólsz?