2012. január 8., vasárnap

Nem kenyerem a káromkodás


Botond véleménye a szezámmagos rozskenyeremről, foghegyről odavetve vacsora közben, miközben ő maga teavajas sajtoskiflit majszolgatott:

- A picsába, a te kenyered nem héjás, de barna a széle és pöttyök vannak rajta, mint a gepárdnak.

A mondatnak csak a "héjás"-os részéhez szeretnék kommentárt fűzni: csak azokat a kenyérkatonákat eszi meg, amiken kenyérhéj is van, ezt hívja úgy, hogy héjás.





4 megjegyzés:

  1. http://bezzeganya.postr.hu/predikacio-a-neveles-a-szep-beszed-es-a-pinagyar-vedelmeben - épp írt kedves ismerősünk (férjem évszázados jó barátja) egy újabb szösszenetet bezzeganyán a csúnya beszédről (szabad-e gyerek előtt, jobb-e egy csúnyánbeszélő anya/apa aki ott van és nagybetűkkel ANYA/APA mint egy szépenbeszélő, de gyerekét le sem tojó anyuka/apu. Érdekes kérdés. Nekem csak annyi a kérdésem Bobóval kapcsolatban, hogy mit látsz Bobó képes ennyi idősen disztingválni? És véletlenül se érezd támadónak a kérdést, tényleg érdekel, hogy tudja-e, hogy a "A picsába, a kenyered..." kezdetű mondat otthon esetleg oké (ezt sem tudom. Az?), de bölcsiben nem cool. Képesek ezt differenciálni már ennyi idősen?!

    VálaszTörlés
  2. Csilli, a cikkben nem értem h miért pont ezt a két csoportot kell összehasonlítani. A csúnya beszéd se így, se úgy nem erény... Mondom én, aki káromkodom... Na, mindegy.
    Fogalmam sincs, tud-e disztingválni, el szoktam neki mondani, h ezt a szót nem való használni, nekem se kéne, de gyereknek pláne nem való, ennyi. Én nem tudok és nem is akarok kibújni a bőrömből, az öncélú káromkodást próbálom kihagyni, de a többi nem megy, ettől még tudni fogja pontosan h ezt neki nem szabad. Ahogy én sem beszéltem csúnyán soha, se soha pl iskolában, ellenben a barátnőimmel már általánosban durván.. Sztm ezt nem kell felfújni :) A haverjaival majd ocsmányul beszél, indulatból tőlem, ha nagy lesz , káromkodjon, velünk v felnőttekkel soha, de kb ennyi a szabály. Nálam is működött spontánul, nála is fog :)

    VálaszTörlés
  3. Őszinte leszek, a cikket nem tudtam elolvasni, nemcsak a számomra élvezhetetlen stílusa miatt, hanem mert a közepénél még nem tudtam, mi is az állítmány...:-( (lehet, ha végigolvasom a cikket, megtudom, de nem volt kedvem elolvasni valamit, ami egyébkét nem tetszik). 12 éves pedagógusi múlttal egyet mondhatok: soha nem a káromkodások leptek meg minket, hanem amit "csak úgy" kibeszéltek a gyerekek :-D

    VálaszTörlés
  4. A barátnőm irtózatosan rondán beszélt konkrétan a gyerekkel is. A gyerek annyira természetesnek vette, hogy sosem beszélt csúnyán és szerintem azt sem tudta, hogy csúnyául van. Ilyen is van, olyan is van. Én nem beszélek csúnyán csak úgy, néha néha kicsúszik, akkor hagy csússzon. Viktor sokat tud káromkodni és néha csak húzza húzza magát és ha rászólok még cifrábbakat mond. Néha Zalán viccből rázendít. Múltkor például basszuskulcsozott és ez még nem is csúnya szó egy muzsikus palántától ;), de valahonnan mégis sejtette és huncutkodott vele egy darabig.
    Szerintem tök okos Bobó, hogy ilyeneket bír mondani :)

    VálaszTörlés

Mit szólsz?