2010. szeptember 7., kedd

Bobószókincs-18. hónap

18. hónap

Amiket magától mond, arra, amit jelent: hattyú, tó, hangya, autó, tatto (traktor), Bobó, Zszsa (anyám), Bá, Áti, Hgi, innó (innivaló), ennó (ennivaló), Juja (Juli), áma (rendszám), huhhuhu (vonat), Hecce, Hecci (Herceg nevű ló), cici, popó, hidi (híd), bubi (buborék), tata (kakas), tyú (tyúk), pipi, (teljesen magától kezdte el pipinek hívni a kiscsibéket, néha a tyúkokat is), (tőgy), ima (gumicsizma), jijja (villa, lila, Lilla), homá (szamár), áccéccé (játszótér), otyu (joghurt), ide, oda, nennyó (=nemjó, vmi nem sikerül, elromlott, nem tetszik neki, atomcuki, ez nagy kedvencem), hopi (hoppáré), pupu (teve), sas, néha sasa (sas), eje (elefánt), izsá (zsiráf), hattyú, bubo (buborék), hoja (róka), tucc (strucc), épa (répa), háó (haló),  dido (dingó), zsi (rizs), hagya (hangya), henyó (hernyó), tatu, hinta, höccsö (hörcsög), búbó (búbosbanka), zi (víz), iba (liba), ibe (csibe), cscs (csüccs), ebé (ebéd), icsi (Öcsi), izsi (Erzsi), ide (hideg), me (meleg), jájó (Ráró), bájó (Báró), duda, hajó, nínónínó, homo (homok), ádda (járda), utte (úttest), hoddo (hold), tető, mintettö (mindkettő), Acci (szomszéd Laci), ettöt (eltört), Tátto (Táltos), hína (hiéna), hiú (hiúz), jajj (ezt olyan világfájdalommal tudja mondani, ha leesik valami, vagy elesik, hogy megszakad az ember szíve),cipő (néha cipó), otta (ott van), huccucu (Kerekítőből), (tarajos sül),

Amiket csak ismétel, de magától nem használ: ippipi (icipici), ssza (szia), heó (heló), hagydabba (nem tudja mit jelent, csak Hugi megtanította neki mondani,  idide (add ide), eső, ennyi. 

Aztán ilyenek vannak még:

-Hogy hívnak?
-Bobó.
-Apát hogy hívják?
-Zi. (Zoli)

-Nagyit hogy hívják?
-Zszsa.
-Hugit hogy hívják?
-Ette. (Eszter)

Olyan is elhangzott már, hogy "oda nem" (mutat az úttestre); homá nin (=a szamárnak nincs, pl. tőgye);ezek már mondatkezdemények...leszakad a pofám tőle.

Ha számolunk, én kezdem, hogy egy, ő mondja a kettőt (tettö), hármat (hámm), négyet (né) , ötöt (öt). Ha két valamit fog, akkor mondja is magától, hogy kettő. A többit még nem tudja, csak sorban mondja, ahogy hallani szokta.

Mesékben, mondókákban, énekekben sok szót előre mond, fantasztikus. Egyre jobban figyel a zenék szövegére és ha olyan szót hall, amit ismer vagy megtetszik neki, megismételi, mondogatja, nekem fel sem tűnnek, ő meg kihallja a zenéből.

A legnagyobb kedvencünk: Jóbobó.  Így egyben mondja, nyilván mert sokszor hallotta tőlünk, hogy "gyere reggelizni, jó, Bobó?". Ebből ez lett, pl. :
-Botikám, kérsz banánt? -Jóbobó. -Elolvassuk ezt a könyvet? Jóbobó.
Tisztára mint egy Shakespeare-hős, "De itt szalad, a kertfalon ugort át: Hívd, jó Mercutio."


Ma hosszú idő után megint könnyet csalt a szemembe:  fürdés után öltöztetem, mondom neki, hogy " most feöltözünk, utána meg elolvassuk a....." itt a szavamba vágott h "attató" ( =altató). Beszartunk rajta.

Állathangokban újdonság a kukorékolás és a brekegés. Frankón kukorékol és brekeg. A fókát és a farkast is nemrég tanulta meg, utóbbira hosszan úúú-zik, előbbi: u-úú-úú. A majomnál: úú-úú-áá-áá, gorillánál veri a mellkasát, Bálint tanította neki. Baglyot is tudja végre.

A cumi valamiért "pi" lett, kíváncsi vagyok hova alakul.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon kell figyelni, mert mindig változik itt minden ;) Én is épp most frissítettem be a Zalán szókincset, mert kifelejtettem párat.

    Btw: a top 100 filmben kétszer van a ravaszazagy (8, 88) :)

    Ja és nagyon szuper sok szavakot tud Bobó :)

    VálaszTörlés
  2. Mindig is mondtam, hogy egy valamirevaló másféléves alapszókészletének elengedhetetlen tartozéka a "dingó" és a "búbosbanka" :DDD
    Valljátok be, hogy biológust neveltek (btw rémlik nekem valami ámbráscet is a fürdőkádban) ;)

    GyalogB

    VálaszTörlés
  3. Dia, azt biztos nagyon szeretem :))) Majd kijavítom, köszi! ja és vagy 5 percig azon gondolkodtam, m az a 8,88.. :))
    Bea: :))és igen, ámbrás cet is van, de azt nem tudja még mondani. Azt itt most fel sem soroltam, hogy hány állatot ismer fel-talál meg a képeken, ott vannak igazán extrémek :)

    VálaszTörlés
  4. Szuperügyes Bobóka! A számolás nálunk azért megy, mert minden nap 4-5ször lépked fel az elsőre és hogy ne legyen uncsi mindig hangosan számolunk. Már előre mondja a számokat :DDD
    D-nél is elindultak a kétszavasak is: nem kell, nem kér. Tegnapi új szava: ADJ! (kekszet) Annyira viccesen hivatalos volt a szájából... :DDDDDDD

    VálaszTörlés
  5. mármint az első emeletre (3*8 lépcső)

    VálaszTörlés
  6. Jijja??!! Ezt le kell tesztelnem! :)) (mindkét értelemben :)

    VálaszTörlés
  7. Azért a mellkas veregető, úú-úú-áá-áá-zó Bobót megnézném, üdvözlöm az öcséd!!! :))))))

    VálaszTörlés
  8. Hú micsoda szókincs, gratulálok! A Jóbobó a kedvencem. Természetesen! :-)

    VálaszTörlés
  9. ez aztán szókincs!!!! Nagyon cukor lehet, kedvencem a jóbobó :)

    VálaszTörlés

Mit szólsz?