2011. december 17., szombat

A mézeskalács s(z)aga

Nem rajongok az ízéért, meg ugye nem is nassolok mostanság, de az illatát imádom, mikor belengi a lakást, és a karácsonyfa összképemhez is hozzátartozik. Hogy tavaly még olyan is akadt körülöttem, aki mindet az utolsó szemig fel is falta, csak hab a tortán. Évről évre ugyanazt a (nem túl jó) receptet használom, mindig kemény lesz, de mivel csak dísznek használom, eddig ez nem okozott gondot. Gondoltam jó anyához méltóan idén nem ártana a minőségre is adnom, ezért új recept szerint sütöttem, ami hogy a szomszédasszonyomat idézzem"isteni, omlós, mézes puszedlire hasonlító". Hmm, ígéretes kezdet. A hozzávalókat nagynehezen a tegnapi zuhogó esőben, betegen beszereztem, majd jártányi erőm sem lévén még este begyúrtam a tésztát. Furcsállottam, hogy az eddig megszokott egybeálló gombóc helyett, híg tészta csordogált az edényemben, de gondoltam reggelre összeáll. Tévedtem. Nem tudom, mivel megmagyarázni, hogy miért öntöttem ki mégis egy adagot a belisztezett pultra, mikor a napnál is világosabb volt, hogy lehetetlenség gyúrni, annyira folyós, de egy előnye volt, emígyen egy tepsire való tésztát elpazaroltam, később annyival kevesebbet kellett elkészítenem. Tanácstalan, majd ingerült és hisztis lettem. Betettem a fagyasztóba, de közben egyetlen kérdést ismételgettem magamban: mit vétettem, hogy ezt érdemlem? Miért nem jön össze nekem ezen a világon semmi egyszerűen? Miért kell nekem mindig kerülő utakon eljutnom a megoldáshoz? Nem lehetne, hogy egyszer csak annyi energiámból megoldódjon egy dolog, amennyi feltétlenül szükséges hozzá? Ezeken komolyan gondolkodom ám, nem csak úgy kilövöm őket az űrbe. Tényleg szeretnék rájönni, hogy mi ezeknek a vargabetűimnek az oka, de most bezárom a zárójelet, és visszatérek a kálváriámhoz. Minden reményemet a szomszédsrácba vetettem, akit úgy vártam, mint a messiást - jött ruhafogast felfúrni, mert ilyen jófej szomszéd vagyok, hogy ilyenekre kérem meg hétvégeken -, és bíztam benne, hogy megnyugtat, hogy az övéké is ilyen volt, de ezt és ezt csinálták vele és jó lett, de megint tévedtem. Közölte, hogy az ő tésztájuk nagyon nem így nézett ki és fogalma sincs, mi lehet a baj, ne haragudjak, de nem tud segíteni. Kezdtem komolyan kétségbeesni. Aztán a fúrás és a tésztapiszkálás párhuzamos tevékenysége közben kiszaladt a számon, hogy milyen kár lenne érte, mert "igazi" lisztből van, amit falunk kaptunk, és biztos, milyen fasza kis liszt. Ez szöget ütött emberünk fejében, szerszámait félretéve odajött megvizsgálni, megtapogatni a konyhapultot beterítő lisztemet, ami a mézeskalácsgyúrásra várt - hiába -, és foghegyről odavetette, hogy szerinte ez rétesliszt és valami sikértartalomról is értekezett. Ezt sosem tudjuk meg, mivel tényleg házi liszt, semmi nincs tehát a zacskóján, és azt sem fogjuk megtudni, hogy amiatt lett-e botrányosan félresikerült a tésztám, de tény, hogy legalább még 30-40 deka lisztet (immár bolti finomlisztet) bele kellett szórnom, és vesztenivalóm nem lévén, még egy kis mézet is beleküldtem, míg este 6 óra körülre gyúrható is lett.
Hogy a reggeli szenzációs állatos sütiformákat is prezentáló lelkesítő beszédem és a szájából elhangzó flegma "Hangyász formájúak lesznek, vagy mi?" kérdés után aztán Botondot a legkevésbé sem izgatta a formázás, gyurmázás, szaggatás, és kevesebb időt töltött el vele, mint amennyi idő alatt ti megnézitek majd az erről készült képet; hogy természetesen ehetetlenül ízetlen és kemény lett;vagy hogy a díszítésre idén sem jutott se energiám, se időm, ezek már eltörpülnek amellett, hogy rénszarvasos, sündisznós és mókusos mézeskalácsok lesznek idén a fámon! Vagy ha ügyes és lelkes vagyok, és füzért csinálok belőlük, akkor még a lakásomban is! Ennyi a lényeg.
A délután feszültségterhes óráit pedig próbálom elfelejteni. És Botond miatt sem kell aggódnom, mert hatnak a gyógyszerek és vége azoknak az időknek, mikor 8.00-kor kidőlve horkolt a kis betegem, és ismét élvezhetem a társaságát így fél 11 körül, ráadásul nem is akármivel kedveskedik nekem, hanem a Falusi hangverseny egy sajátos adaptációjával, úgyhogy mivel a konyhát beteríti a száradó mézeskalács, a lakást belengi fahéj illat, a konyhát kitakarította és a lakást rendbe tette Győző, akár fel is tehetem a lábam és megírhatom ezt a posztot.


 

 
 

 



Azért ha valaki megdobna az idevonatkozó mézeskalácselméleti szakirodalommal és/vagy TUTI receptet szeretne velem megosztani, szívesen várom. Hátha jövőre összejön a lehetetlen és illatos, szép ÉS FINOM mézeskalácsokat lopkodhat a gyerekem a fáról.

16 megjegyzés:

  1. A facebook-on van egy jegyzetem, 2 tuti mézeskalács recept van benne. Mézeskalács füzért/koszorút én is tervezek, de emberkéből (idén sem sikerült gingerbread man kiszúróhoz jutnom, talán jövőre...:-) A girlandot is mutasd majd meg, pusztán azért mert rajongok minden girlandért :-)

    VálaszTörlés
  2. sokévnyi kudarc után én már meg sem próbálom a tuti receptete felkutatni. Tavaly vettem a közértben előre elkészített mézseskalács tésztát (Tante Fanny), csak kiszúrtam a formákat és ment a sütőbe. Szuper lett. Minden más süteményt házilag készítek, de ez a mézeskalács, ebből elegem lett.
    puszi

    VálaszTörlés
  3. Sajnos idén nem sütök. :( A méz miatt mindegyik visszakeményedik elvileg és az alma a megoldás, ahogy látom nálad is. Csak vágd gerezdekre, vagy hámozd meg vastagon és kanyarítsd köréjük a dobozba és legalább 10 nappal a nagy nap előtt süsd meg, kb: ez is stimmel. Pár naponta rá kell nézni és átpakolgatni, nehogy valamelyik túl szottyos legyen. Úgyhogy minden jó lesz, így ahogy van. A szalvéta viszont lehet, hogy kicsit elázik az almától.
    Nekem barátnőm csinált egyből puha mézeskalácsokat, de abba jóval kevesebb méz kellett úgy emlékszem, és az nekem nem az igazi.

    VálaszTörlés
  4. 1 kg liszt
    4 dl porcukor
    1 csipet só
    10-15 dkg margarin
    3 db tojás
    3 dl méz
    mézeskalács fűszerkeverék

    a margarint mézzel összeolvasztod és mindent hozzágyúrsz. Nem kell pihentetni, nem kell semmi, kinyújt, szaggat, süt. Ennyi. Rögtön puha, nagyon finom! Én idén csak fél adagot sütöttem, hát süthetem is a következőt.... :D

    VálaszTörlés
  5. Keress rá csirri mézesére! Tuti befutó! És két titok, ami nálam bevált: nem szabad nagyon vékonyra nyújtani, és tényleg csak nagyon rövid ideig kell sütni (kb.10 perc). Ha nehezen gyúrható, én egy kicsit mikrózni szoktam. Gingerbread men kiszúrót az Ikában vettem, bár nem idén.

    VálaszTörlés
  6. A puha mézeskalács nem urbán legend :-)Itt vannak a receptjeim, az elsőt gyerekekkel szoktuk sütni, annyira egyszerű :-) Volt egy olyan receptem is, amit elkevertem valahova, de abban házi baracklekvár is volt és attól puszedlis lett (magas és puha). Itt vannak a receptjeim: http://www.facebook.com/zagonyi.zsuzsanna?sk=notes Idén nem volt emberke forma az IKEAban, csak a Kooktaban és a Buttlers-ben horror áron! Virág, legközelebb kérj telefonos segítséget pl tőlem :-)

    VálaszTörlés
  7. Réteslisz lehet a problem simán :(
    Én nem szeretem a mézeskalácsot nagyon, de mindig csináok vmi mézes sütit, mert azért mégis, de ezt a mézeskalács körüli hisztériát és imádatot egyszerűen nem értem :)
    Gingerbreadman kiszúró a kooktában a Pozsonyi úton van, csomó méretben! Hangyászról nem tudok sajnos.

    VálaszTörlés
  8. Judit: Tegnap hallottam a Tv-ben, hogy a XIV. században a magyar zarándokok mézeskalácsot vittek magukkal (gondolom, mert tápláló), aztán a német céhesek láttak benne fantáziát, és elkezdtek fa-formákat készíteni. Anyukám és apukám is Hajdúsági, ott nem szokás sem a mézeskalács, sem a halászlé-így én sem szoktam sütni magamnak, mert nem része a családi hagyományainknak, csak a tanítványaimmal sütöttem mindig, mert jó móka. Ezért is sajnálom a pénzt a drága kiszúrókra (a Buttlersben azt hiszem 3500 Ft az a csomag, amiben van emberke, a Kooktában lehet hogy darabra van és olcsóbb, de én ott is 1500 Ft körülire tippelem). Én is mézeskrémest sütök, mert azt legalább szeretem :-)

    VálaszTörlés
  9. itt a mézeskalácsfiú, 3 méretben is!
    http://kookta.hu/webshop/manufacturer.php?id_manufacturer=12&p=2

    VálaszTörlés
  10. Az elölről 3. képen Bobó vigasztal?? :)
    A hátulról 3.-on mi az az állat fehér csíkkal a hátán?
    Nincs több kérdésem, a mézecskalács témát csakobjektíven tudom megközelíteni, nem szeretem, nem is készítettem soha és nem is fogok, de nem is utálom. Szóval a többi most jobban érdekel :)

    VálaszTörlés
  11. Zsuskám, nem vigasztal :)) Újabbanszeretetgombóc, és ölelget. :))
    Szerintem jegesmedve, akinek havas a háta, Bob szt puma :)))

    VálaszTörlés
  12. Ezek az IKEAs kiszúrók a Svédországban élő állatokat mutatja be, és ez egy rozsomák, ami nagyon hasonlít a medvére. Én szerencsére nem találkoztam vele, azt mondják félelmetes :-)

    VálaszTörlés
  13. Zsuzsám, fel fogom ezt vetni Bobónak, nagy rozsomák-rajongók vagyunk, és mióta tudom, hogy a szegedi állatkertben van, azóta oda akarok menni!!! Szerintem ez nem rozsomák, más a testalkata :(

    VálaszTörlés
  14. Szegedet eddig is nagyon szerettem, de most! A gugli szerint is hasonló a formája a svéd rozsomáknak! Állítólag nagy és félelmetes a szabadon vágtázó rozsomák, sok vicces sztorit hallottam arról, milyen érzés látni átszaladni a kerten és micsoda öröm az, amikor eltűnik a bokrosban...:-)

    VálaszTörlés
  15. Annyira jó fej hogy még a mézeskalácsaitok is ilyen különlegesek és itt most nem arra értem hogy nem sikerült :-), hanem a formákra, a díszítésekre stb, szuperjók! :-D

    Titkos csúcsreceptem nincs, annyira viszont sikerült idén rájönnünk, hogy ha lekvárral töltött linzerek mellé tesszük dobozba tökéletesre puhul az amúgy állítólag Mindenkinek puha, de nekünk kicsit kemény lett mézeskalács is. :-D

    VálaszTörlés
  16. Annyira jó fej hogy még a mézeskalácsaitok is ilyen különlegesek és itt most nem arra értem hogy nem sikerült :-), hanem a formákra, a díszítésekre stb, szuperjók! :-D

    Titkos csúcsreceptem nincs, annyira viszont sikerült idén rájönnünk, hogy ha lekvárral töltött linzerek mellé tesszük dobozba tökéletesre puhul az amúgy állítólag Mindenkinek puha, de nekünk kicsit kemény lett mézeskalács is. :-D

    VálaszTörlés

Mit szólsz?