2010. február 14., vasárnap

No milk today

Azt most hagyjuk, hogy világ életemben azt hittem, hogy ezt a Beatles énekli.... viszont a szövege (legalábbis a címe) igencsak aktuális lett a házunk táján.


Bobó a születése pillanatától úgy szopizott, mint egy kis pióca és leszámítva egy-két kezdeti nehézséget, megbízhatóan és jó kedvvel itta az anyatejet. Kiindulva abból, hogy nagymamám és anyukám mennyi ideig tudott szoptatni, nem voltak túlzott elvárásaim, de valami azt súgta, hogy nálunk nem lesz gond. Így is lett. Soha nem kellett pótolni és soha nem kellett Bobót noszogatni, hogy ugyan már, legyen szíves többet enni. A fejés volt a rémálmom, így kb két hét utána fel is hagytam vele és beállt a kereslet-kínálat egyensúlya. Bobó igényeit és az én elképzeléseimet összehangolva hagytuk el az egyes szoptatásokat. Éjjel kéthónapos kora óta soha nem evett. Pár hónapja pedig már csak reggel és este szoptattam, este már kapott előtte szilárd vacsit, reggelire viszont csak anyatej, illetve néha kapott kölesgolyót vagy rizskorongot kicsivel utána, hogy nehogy a délelőtti alvását az éhség megkurtítsa. Szerettem a szoptatást, örülök nagyon, hogy ennyi ideig sikerült kitartanunk, de úgy terveztem, hogy egy éves kora körül/után megpróbálunk szép lassan leállni vele.  Kiborulok, amikor rohangáló gyerekek odaszaladnak az anyjukhoz, kigombolják a blúzát és lógnak a mellén, aztán rohannak tovább. Bobó megelőzött. Tegnap reggel, minden előjel nélkül ordítani és rángatózni kezdett, amikor meg akartam szoptatni. Úgy éreztem magam, mint egy mutogatós bácsi, akárhányszor felhúztam a pizsamám, rémülten fordult el és vagdosta magát. Hirtelen nem tudtam mit kezdeni vele, úgyhogy egy ideig csak ült az ölemben, hozzám bújva és szuszogva, aztán kivittem a konyhába, beleültettem a székébe és csináltam neki vajas kenyeret sonkával, sajttal, felkatonázva. Fülig szaladt a szája. Még egy joghurtot is kapott és hársfavirág teát ivott a reggelihez.  Meglehetősen elégedettnek tűnt. Szerintem egész egyszerűen megunta a szopizást. Este sem kért. Ma reggel, amikor hallottam, hogy már ébren, van egyből megcsináltam a két szelet kenyeret neki, ha megint nem kérne belőlem. Így is lett. Az úrfi immáron villásreggeliket fogyaszt. Nem bánom, ha elég volt neki, akkor egészségére! Örülök, hogy eddig kiszolgálhattam! Szóval no milk today. Ma este még előkapom a félelmetes testrészt, aztán ha akkor sem kell, akkor vége. Majdnem egy évig szoptattam. Juhhúúú!!!

Az alábbi képek pedig az ominózus reggeli után öt perccel készültek, amint épp régi/új kedvenc szokását űzi: lehúzza a zoknijait. Tegye fel a kezét, aki elégedetlennek vagy boldogtalannak látja a Botigyereket!

Folytatás:

Azért ma este kicsit megsirattam a helyzetet. Ketten voltunk itthon, leültünk a hangulatvilágításos szobába, az ölembe vettem , de a pólómhoz csak hozzáértem, már fordult el. Magamhoz öleltem, adtam neki egy kis vizet, ő hozzámbújt és énekeltem a szokásos esti dalunkat és közben kicsit szíven ütött, hogy ez megint mekkora fordulat. Ismét kibújt egy-két könnycsepp és a dalból egy sort csak hümmögni tudtam. Szimbolikusan független kis emberke lett, önálló, saját akarattal. Levált rólam. Még nem kezdem el átalakítani a szobáját dolgozóvá, tudom, hogy még picit később fog csak összecuccolni a haverjaival, de mégiscsak levált rólam. Majdnem 11 hónapig belőlem táplálkozott, már nem így van. Borzasztóan büszke vagyok rá, hogy ilyen biztosan halad tovább azon a bizonyos úton, amiről már beszéltem és megint egy kanyar, amit szuperül vett be. Minden létező összes szeretetem az övé. Tiszta és csupacsupa szívből odavagyok érte. Jó lenne, ha még ébren lenne és értené, amit mondok neki, mert ezt most jó lenne neki mondani, nem ide írni. De ő édesdeden alszik, úgyhogy csak bementem betakarni és megsimogatni. Kivételesen a párnáján aludt el, a cumi kiköpve a szája előtt hever.

17 megjegyzés:

  1. Nagy összhangban vagytok! Így a legjobb, hogy nem Te szoktatod le, hanem ő nem igényli már többet!
    Nagyon cuki a képeken! :)

    VálaszTörlés
  2. Először is gratulálok a blogírásévfordulóhoz, vagy mi is:-)
    Nagyon jó, hogy ennyi ideig szotattad Bobót! Én először csak azt kívántam, bárcsak fél éves koráig, a hozzátáplálás megkezdéséig bírnám tejjel. Nem volt semmi fennakadás. Aztán félévesen azt kértem, bárcsak egy éves születésnapjáig termelném a nedüt. Lekopogom, van bőven.
    De mikor Anyika azt mondta a minap, hogy lehet, hamarosan magától áll majd le a gyerek, hát nagyor rosszulesett. Hogy ne szoptassam többé? Hogy elutasítja majd? Furcsa lenne, lesz egyszer......
    Így pont jó, ahogy írod, hogy Neki is elég, benned sem okoz semmiféle törést, áradásul mindenvő már a gyerek:D
    És igen, teljesen elégedettnek tűnik!
    Csók, Piroska

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó, hogy úgy történt ahogy szeretted volna! Bobó igazán elégedett és boldog! :)

    VálaszTörlés
  4. 1. Köszi a számot! Nagy kedvenc :-)))
    2. Férjem is egyből kezdte, hogy dehisz ez Beatles, majd mondtam ,hogy nem, ez Herman's Hermits :-)
    3. Egyik smerősöm állította, hogy olyan nincs, h a gyerek egyszer csak - minden átmenet nélkül - nem kér többet, főleg nem egyévesen. Ott tuti történik valami. Mondta ezt ő... Én meg mondtam neki, hogy több ismerősöm is mesélte, h a baba aki még kedden szopizott mint atom szerdán már nem kérte és sose többet. Aztán egyik nap jött és közölte, hogy uez történt velük is.
    3. Jó, hogy neked megadatott, hogy egy évig szoptathattad. (hátha a másodiknál legalább kipróbálhatom milyen :D)
    4. Ügyi vagy Bobóóóó! A tejcsi is finom, de éljenek a villásreggelik :)

    VálaszTörlés
  5. Piroska, szerintem Mütyür ideje még nem jött el, ne aggódj! Szerintem megérzik, hogy mit akar az anya, a (jó) anya meg azt akarja, amiről tudja, h jó a gyerekének. Szóval nálatok full más a helyzet!
    Csillikém, tiszta bitlszös a szám és ha nem írja ki a youtube h ki az előadó, az életben rá nem jövök... :)))) Az éneklő csávó simán beillik egy régi Sir Paul Mccartney-nek :)))
    Számomra is hihetetlen, hogy így intézte Bobó, az én fejemben az élt, hogy fogy a tej, egyre kevesebb, először pótolni kell, aztán már inkább nem is küzd érte. De hogy egyik este még bőszen nyammogott, másnap reggel meg visít?!?!?!?! Furi nagyon :))
    Írtam még a poszt végére inkább, mint ide-az érzésekről.
    Puszi lányok, bírlak titeket mind!!! :))) Jó, hogy vagytok nekem ;) Elérzékenyült pillanatomban vagyok, na :)

    VálaszTörlés
  6. Én is félek a naptól, amikor vége lesz, de biztosan túl lehet élni! Egy-két napig furcsa lesz, aztán könnyedén meg lehet szokni ezt is! Ez a természet rendje, és így a legjobb! Inkább te szenvedj pár napig, mint ő a megvonás miatt! Büszke lehetsz, hogy eddig szoptattad, semmi okod lelkiismeret-furdalásra! A lelked meg begyógyul pár nap alatt!
    Pussz

    VálaszTörlés
  7. Bobó nagyon boldog és elégedett, mint eddig mindig! És ez a lényeg!
    Bár ez nálunk előbb következett be, én is megsirattam, de tényleg így a legjobb, hogy Ő nem kéri. Mind 3 gyermekemnél egyik napról a másikra Ők nem kérték, úgyhogy ez tök norm. Nem csodálom, hogy ennyire mélyen érint, hiszen ez egy nagyon bensőséges kötelék volt Köztetek, de most is maradt a legfontosabb, amit Bobó szemében látsz, amikor Rád néz...
    Persze, a lélek begyógyul, hiszen megy az élet tovább, Fiacskád pedig lépeget egyre határozottabban azon a bizonyos úton, de még sokáig fogsz elérzékenyülve visszagondolni erre, ami most lezárult, és ez így helyes...

    VálaszTörlés
  8. Megint megsirattál!szörnyűűűűű! ;-) Gratula mindehhez.

    VálaszTörlés
  9. Hüpphüpp, életem. Erről beszéltem a múltkor, mármint amit a folytatásban írtál. És el sem tudom képzelni, hogy hogy lesz ez nálunk.. Puszi a fejetekre. :)

    VálaszTörlés
  10. Virág,ez a posztod is nagyon szép volt, tényleg öröm olvasni. Pedig én nem vagyok sírós, de most biztos a baby blues miatt nekem is volt pár könnycseppem. Amúgy a lehető legjobb módom hagytátok abba, nálunk pont így történt mindkettőnél, 12 hónaposan. Én is hálát adtam, hogy a lányok ennyire jól vették ezt az irányt is.
    ne szomorkodj, majd a kistesót(kat) és ugyanilyen élmény lesz szoptatni :)
    Ja, vmikor beszéljünk már,mesélek majd vmit!

    puszi

    K.

    VálaszTörlés
  11. Jááááj, Virág. Olvastam a folytatást és hüpp-hüpp. Nem mártírkodni akarok, de kb. elképzelheted, hogy akkor milyen érzés volt nekem ott állni egy 1 napos/1 hetes/10 napos babával és akárhányszor kínáltam a mellem annyiszor nem kellettem neki. :-( Vacak érzés, de el kellett fogadjam, hogy valamiért ő ezt nem akarja.

    VálaszTörlés
  12. tudod, hogy én ezt másként csinálom ;), de jó, hogy úgy sikerült, ahogy akartad, és Bobó jól vette az akadályt :D

    VálaszTörlés
  13. Na most mondok egy mésik sírósat: ezután is belőled táplálkozik majd :) Eddig a testét tápláltad, de most már az agyának kell a több táplálék ;)
    Szerintem is nagyon jó, hogy ilyen összhangban vagytok!
    És kicsit mosolygok a bajszom alatt, mert akárhogy is szidják a tápszert, én szerencsésnek érzem most magam, mert minden esti elalvás előtt a félhomályban és ébredés után reggel az ölembe ültetve ölelem a félkómás, és csak ilyenkor bújós Marcit, vagy csak összebújunk, mikor issza a tápiját. Nem adnám fel semmiért sem, megértem, hogy megsirattad!

    VálaszTörlés
  14. Nem lehet hogy picit csökkent már a tejed? Az is egy ok szokott lenni, hogy abbahagyják, nincs kedvük küzdeni vele. Ha viszont bőven van még, akkor meg vigyázz, hogy nehogy begyulladjon!!!

    Ennyit a gyakorlati részéről, de hogy valami szebbet is írjak, Zsuzskához csatlakoznék, én is imádom mikor Rékus bekucorodik az ölembe este álmosan és issza a "tejecskéjét" = tápiját. És igazad van ez egy fontos fordulat és milyen szép hogy Ő döntött így, szabad akaratából! :-)

    /És megint gyakorlat: Mit mond a dokinénid, Ő olyan jó fejnek tűnik a leírásaidból, vezessétek be a tejet most vagy adjál inkább tápit???/

    VálaszTörlés
  15. Annyira cuki vagy. :) Bobó is természetesen! :)

    VálaszTörlés
  16. boldog és elégedett Bobó:-)))))Jajj,Virág,nálunk ez Vinike 5 hónapos korában következett be:-((((
    Annyira bántott...Téged már ne bántson.Minden tiszteletem a Tiéd!

    VálaszTörlés
  17. Szuperügyes vagy és asszem így a legjobb az elválaszt(ód)ás, ahogy Bobó csinálta, ő így döntött,mert neki így a legjobb. Jöhet a villásreggeli, Bobó úgy gondolja, ő már nagyfiú :-D

    VálaszTörlés

Mit szólsz?