2011. április 10., vasárnap

Emlékeztetőül...

...magamnak, ha drága játékot szeretnék venni. Bár egy jó ideje már érzek ilyesmire késztetést, inkább az apró, kreatívan felhasználható dolgokat bírja és szinte mindig ilyesmivel játszik, valódi játékkal nem igazán.

- Öveket hurcol, hol pitonnak, hol boának kiáltja ki őket és sziszeg velük, tekergeti őket, néha a nyakára és akkor vagy a Maszkabálos Banyát énekli, vagy éppen önmagát Mauglinak titulája és azt játssza, hogy Ká körétekeredik. 
- Szereti a műanyag kajáit felszolgálni nekünk, kakaót főz, sütit süt, megfújja, ha meleg, beteszi a mikróba, ha hideg, stb. Csak győzzük megrendeli az ételt.
- A krokodiljaival is sokat játszik, főleg a már említett Dr Bubó-jelenetet.
- Egyik kedvenc időtöltése, hogy vagy valódi vagy elképzelt matrica-pillangóval rohangál körben a lakásban és énekli a Süsü-betétdalát.
- Folyton menetel. A dzsungel könyvéből eddig a "Bagira megpofozza a Kát-jelenetre" volt rákattanva és azt játszotta el naponta húszszor (minket is pofozgatva), most az elefántok menetelése a sláger és szinte reggeltől estig azt énekli, miközben trappol a lakásban. Múltkor kb. két órát voltam vele játszótéren és direkt figyeltem: végig (!) ezt mormolta magában, akármit is csinált közben.
- A fa golyóit is szereti öntögetni (Kiugrott a gombóc a fazékból-t játszik), rakosgatni, szín szerint válogatni.
- Olyat is gyakran játszik, hogy telepakolja a cipőinket műanyag zöldséggel, ilyenkor közli, hogy "Bobó a Télapó".
- Eléggé rákattant a rajzolásra és a színezésre. Zsírkrétával szeret legjobban, de festeni is szívesen fest.
- Hogy egy "igazi" játékról is szót ejtsek: szülinapjára kapott egy 20 darabos fa puzzle-t , iszonyúan szereti és számomra hihetetlen módon teljesen egyedül kirakja, szeretném ezt valamikor levideózni, mert elképesztően ügyesen és gyorsan a végére ér.
- Az állatai most kissé háttérbe szorultak, néha rájuk néz, de a Tarka Tehénen kívül nem igazán játszik mással.
- Olvasni is kevesebbet olvasunk most, ennek én is oka vagyok és úgy veszem észre, most őt is kevésbé köti le.
- Szokott olyat játszani, hogy közli, hogy a nagyszoba az állatkert és rámutat bizonyos pontjaira és megmondja, hogy ott milyen állat van, ilyenkor beszélgetni kell az állatokkal, kérdezgetni őket, köszönni nekik, stb.
- Imád a plüss állataival játszani, főleg az ágyában. Ilyenkor bekéredzkedik és be kell neki önteni a két kosár plüsst (kb. három darabot vettünk belőle mi, a többi valahonnan van) és egész hosszan el van velük, pláne, ha valaki ott van vele és szerepjátékozik.
- Imád állatorvososat játszani, ilyenkor szurit adunk, sebtapaszt ragasztunk a páciensekre, Neogranormonnal kenjük őket. Ez utóbbit már el kellett tennem, mert túlzásba esett és a végén már vastag rétegben kente fel az állatokra.
- Elfelejtettem, hogy vicceket talál ki, megállás nélkül idétlenkedik. Ismert dalokat, mondókákat költ át, a mi nevünket vagy mesehősökét helyettesíti be, de az is gyakori, hogy azzal szórakoztatja magát (és minket), hogy értelmetlen szavakat talál ki és szakad a röhögéstől. Előbbire mai példák: "Ugráljunk, mint az apácák, rajta zsiráfok!"; és az imént ez szűrődött ki a szobájából: "Tente baba, tente (...) aludj ingó, bingó, kicsi apakígyó." És pukkadozik a maga kitalált vicceken.

Még biztos ezer kreatív cukisága eszembe fog jutni, azokat majd utólag beszúrom ide. Egész nap elvan, elténfereg, elszórakozik, minden lehet minden, még elképzelt dolgokkal is szokott játszani, rohangál, galoppozik, jön-megy, mindenféle viccet és bohócságot kitalál, be nem áll a szája, mindent kommentál: "Nézd, Mama!", "Tudod, Mama?", "Képzeld, Mama!". Imádom azt is, ahogy ezt mondja meg úgy általában őt is.

6 megjegyzés:

  1. Te valamit nagyon-nagyon jól csináltál... :-) Lehet, hogy számít, hogy pszicho-t tanultál, vagy egyszerűen őstehetség vagy (vagy egyszerűen mázlista)????
    Bobónak meg zabálnivaló dolgai vannak :-D

    VálaszTörlés
  2. Biztos hogy múlik rajtad is Virág, a Te neveléseden, szoktatásodon, elveiden stb és biztosan szerencséd is van, hogy ilyen típusú gyerkőcöt kaptál aki ilyen jól elvan magában /nem is tudod talán milyen szerencsés vagy!/, de Bobó nagyon okos, szerintem ezekkel a szerepjátékokkal előrébb jár, mint a kortársai...

    VálaszTörlés
  3. Lányok, ki akartam törölni ezt a posztot, annyira gagyi lett, de két ilyen hsz. után marad ;)
    Orsó, mire gondolsz? Ne mondd h Olivér nem talál ki pont ennyi viccességet!!
    Szilvi, azért nem mindig egyedül játszik, sokat von be minket is. Azt meg megint el kell utasítanom h előrébb jár, sztm full átlagos, amiket csinál.

    VálaszTörlés
  4. Sztem sem átlagos. Zalán is doktorbácsizik, de ilyet, hogy állatkert a nagyszoba sztem. max 2 év múlva találna ki, vagy akkor sem. Én már attól kifeküdtem, amikor Zalán a tölcsért kilopta a konyhából és trombitálni kezdett, ő adta a hangot. :)

    VálaszTörlés
  5. Pont a héten gondolkodtam rajta, milyen vékony hajszál választja el a nyűglődős-unatkozós-szenvedős-lakásbanténfergős nemjátékot a kreatív, értelmes, mókás, kb 1 db itemet (az sem feltétlen klasszik játék) felhasználó, néha órákig eltartó cuki játéktól, amikor az ember kifekszik, milyen értelmes és kreatív a gyereke.

    Pl. amikor nyűglődés van, olyan nehéz elképzelni, h előző nap egy db műanyagmerőkanálra alapozva volt főzés, öntögetés, babaetetés, mi etetésünk, merőkanál eltevése, eldugása, elővevése, és azzal mindennemű játék. És fordítva, amikor tök jól elvan valamivel hosszan, akkor olyan felfoghatatlan, h máskor mért nyűglődik, mért nem tudja elővenni azt az egy tetszőleges szart és 2 órát elszórakoztatni magát vele :D

    Hálát adok, h melyik van nálunk túlsúlyban...

    Bobó kreatív és nagyon okos, nem is kérdés! Aggódni csak akkor fogok, ha TT is háttérbe szorul..

    VálaszTörlés
  6. Virág, pedig nekem elhiheted:
    1. Bár nagyon bírom Bobót, de nem vagyok mondjuk az elfogult Nagymamája :-D, 2. Van egy annyi idős gyerekem, mint Bobó, szóval van egy "reprezentatív mintám" :-D, 3, Van egy Bobónál két évvel idősebb gyerekem, akivel már túl vagyunk ezeken. :-)

    De hogy valami konkrétumot is mondjak, Réka is főzőcskézik és színez, gyurmáz, fest és orvosost is imád játszani, dudorászik, csipcsipcsókát énekel, táncol, meg van még egy csomó cuki dolga, de mondjuk a meséből eljátszott jelenetektől, mondókaátköltéstől vagy éppen az állatkertes szerepjátékoktól még messze vagyunk. Ha jól emlékszem Gergőnél is inkább 3 évesen volt már, pedig Gergőt okosnak, gazdag szókincsűnek és jó fantáziájúnak mondják /és látjuk mi is/.

    Úgyhogy ne szerénykedj, büszkélkedj! :-)

    VálaszTörlés

Mit szólsz?