2009. március 2., hétfő

Felnőtté válni...

Még bőven a gyerektervezés előtt, ha elképzeltem, milyen lesz amikor majd egyszer terhes leszek, mindig egy olyan kép jelent meg előttem, ahol a szerelmem, az egész családom és baráti köröm nonstop örömtáncot lejt körülöttem kilenc hónapon keresztül, eszüket vesztve a boldogságtól. Extatikus izgalomban várják gyermekem születését, drágábbnál drágább ajándékokkal halmoznak el, a tenyerükön hordoznak, a széltől is óvnak, és minden percet együtt akarnak velem tölteni és egyetlen életcéljukká lép elő az én kényeztetésem és körülrajongásom. (Igen, ismerem Narcissos történetét...) Mindegy, nem így történt és ezt -főleg eleinte- nehéz volt feldolgoznom. Már magára a hírre sem mindenki úgy reagált, ahogy szerettem volna, de az utána következő hónapokban is egyre inkább azzal kellett szembesülnöm, hogy ez a káprázatos esemény, ami velünk történik, igazán csak nekünk kettőnknek káprázatos. Csalódott és sértődött voltam nagyon sokáig. Miközben velünk megfordult a világ és alig álltunk a lábunkon a boldogságtól (és persze az ismeretlentől való félelemtől), a környezetünk erről tudomást sem véve élte tovább az életét. Persze tudom, hogy jól van ez így, hiszen csak a mi kettőnk gyereke, csak a mi kettőnk életét változtatja meg mindörökre, a mi kis csodánk. De mégis: akkora pofon ez volt nekem, amekkorát talán még soha az életben nem kaptam. Nem tudom megmagyarázni, miért vártam mást (lehet, hogy a sok romantikus filmnek köszönhető...), de sajnos nem úgy alakultak a dolgok, ahogy azt elképzeltem és ez mindig rosszul érint. Természetesen vannak kivételek is, úgyhogy akinek nem inge, könyörgöm ne vegye magára!! Most így a vége felé, egyre kevésbé hiányzik mások örömtánca, egyre inkább befele fordulok és magunkra figyelek, hármunkra. Mert mi hárman leszünk egy új család és ez a legjobb dolog, amit valaha éreztem. Boldog vagyok.

3 megjegyzés:

  1. Azt gondolom ez más események esetén is így van. Az ember saját öröme, sikere, bánata, fájdalma persze sokszor eget rengetőnek tűnik (és számára az is), ugyanakkor az ismerősök szemében nem akkora happening. Ezen nem kell megsértődni, gondolj csak bele pl. az unokatesód ballagása, vagy egy barátod kirúgása a munkahelyéről számodra mekkora jelentősséggel bír? Ez tölti ki hetekig a napjaidat? (: Hozzátenném, hogy a mindennapos örömtánc elmaradása sem feltétlen jelent érdektelenséget, de tény, hogy a körülöttünk levők élik tovább mindennapi életüket, és ha az életritmusuk nagyon eltér a tiedtől, ha a megváltozott élethelyzeted és érdeklődésed nem vág nagyon az övékbe, az bizony némi távolodást eredményezhet. Ez az élet rendje... Attól még fontos vagy és örülünk nektek. (: E.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Virág!
    Gondolom, ahogy megszületik a kis Élet, lesz nagy örömtánc körülöttetek, ami az elején, bizony fog fárasztani, legalább is engem fárasztott. Később, mikor már belejöttem a dolgokba, és megint szerettem volna a megkülönböztetett figyelmet, akkor már újra kisebb volt a lelkesedés, de így volt ez jól. Hát, ilyen ez, ilyenek vagyunk. Emberek. Ritkán jó nekünk az, ami éppen adatik... Azért örülök, hogy jól vagy, vagytok, és még kívánok kellő mennyiségű "befeléfigyelős percet"!
    Szeretettel: TnéCsCsilla

    VálaszTörlés
  3. ki vagy, E? (Edit?)
    Egyébként természetesen igazad van mindenben. De ennek elfogadása nem úgy megy, hogy elmondják és kész, megérted, hanem meg kell élni, fel kell dolgozni. Nekem gondot okoz(ott) elfogadni, hogy más reakciók születtek, mint amire számítottam- csak erről írtam :(

    Csilla!
    Köszi szépen, igen, tudom, hogy így van jól :) Feltételezem mi hárman leszünk a legfontosabbak és egyre kevésbé mások véleménye/reakciója. :)
    Örülök, hogy írsz néha!

    VálaszTörlés

Mit szólsz?