2009. április 9., csütörtök

Eszik rendesen?

Botondot már a kórházban is dicsérték a csecsemősök, illetve a védőnéni, hogy milyen hűségesen, kitartóan és erősen szopik. Igaz, hogy ennek az én testem itta a levét, de a megfelelő segédeszközzel (amiért örök hála Siminek) kb egy hét alatt rendbe jöttem, azóta zavartalanul szopizhat a mi Bobókánk. Még egy nehezítés volt, a második héten némi stresszhatás következtében kicsit megcsappantak az addig oly ígéretesen üzemelő tejcsatornáim. Persze ráparáztam, még idegesebb lettem, tudtam, hogy ettől még kevesebb lesz, ördögi kör. Győzőt szalasztottam homeopátiás golyókért és tápszerért. Szerencsére pár nap alatt visszaállt a rend és lekopogom, bőven van tejcsi. Kb 10 napja viszont Bobó elkezdett zabálni. Erre nincs diplomatikusabb kifejezésem. Reggel az éjszakai koplalás után (értsd: kicsit több alvás, kb félórával-órával hosszabb evés nélküli szakaszok) elkezdett 130-150 grammokat enni. Úgy kiterül ilyenkor, mint egy szétlapított béka. Rettentő elégedetten heverészik a vállamon-ölemben. Igen ám, de ezek után persze széthányja a pelenkát, meg aztán az ágyát is (tudom, hogy nem hányás, de a bukik tök hülyén hangzik), fáj a hasa, tök készen van. Nem tud rendesen aludni, nyűglődünk a következő etetésig. Amikor is megint kb ennyit termel be. :) Volt olyan, hogy majd' egy órán át büfiztettem, mert nem akartam még lefektetni. Tegnap próbálkoztam azzal, hogy csak egy ciciből etettem, hátha úgy kevesebb kajához jut (tévedtem), ma próbálkoztam azzal, hogy tizenpár perc után levettem, hátha kevesebbet tud kiszívni ennyi idő alatt (tévedtem). Holnap még nem nem tudom, mit találok ki, hogy ne is zaklassam fel, de ne is egyen túl sokat...
Újszülöttnél nézni kell ugyebár a heti súlygyarapodást. Múlt héten leszúrt a gyerekorvos, hogy sok a heti 22 dkg-s hízás. Na, hát ezen a héten 30 dkg-t hízott!!! Fel sem mertem hívni, csak a védőnőt kérdeztem meg, hogy szerinte cselekednem kell-e... Győző persze minden egyes kaja után büszkeségtől dagadó mellkassal nyugtázza, hogy eszik a gyerek rendesen, de én látom, hogy milyen mohón zabál a kismanó és hogy utána milyen rosszul van... A védőnéni azt mondta, hogy kb hathetesen megtanulják nem túlenni magukat és addig bizony ilyen falánkak az újszülöttek. :) Mindez számokban Születési súly: 3900 gramm Kórházból távozási súly: 3760 gramm 2. hét: 3740 gramm 3. hét: 3960 gramm 4. hét: 4260 gramm Vagyis a kórház óta fél kilót hízott!!! Én egyelőre nem azon aggódom, hogy eszik-e rendesen, hanem, hogy nem zabál-e túl sokat... :)

10 megjegyzés:

  1. Apukák már csak ilynek, ez valami ősi ösztön lehet náluk, az utód egyen sokat, ki ne szelektálódjon :)
    Örülök, hogy számokat is írtál, fel is olvasom holnap az uramnak, hogy a 22 deka hízás sok, jelenleg nem hiszi el, hogy a gyerekünk ha sír, akkor NEM éhes, és el van keseredve, hogy most miért nem hízott 20 dekát a gyereke, mikor 2.héten bezzeg igen. Azt hiába mondogatom, hogy a gyereknek dupla tokája van már az álla alatt, csak eteti és eteti az én kincset érő lefejt tejemmel ;)
    Örülök, hogy a tejmennyiséggel nincs már gond nálatok!!! A 6 hét meg mindjárt letelik ;)

    VálaszTörlés
  2. Csak jelezném, hogy ma reggel negyedóra alatt 160-at (!!!) termelt be... Már aggódom, jön délelőtt a védőnéni, asszem megkérdezem, mennyire normális ez..
    Hogyhogy lefejt tejet kap? Vagy ezt csak éjjel?

    VálaszTörlés
  3. ne aggódj Virág!!!! ;) a védőnő egyszer majd elájult h Bulcsú FÉL KILÓT hízott egy hét alatt..
    nem tudod hamarabb levenni a cicidről büfiztetni?(..ez a szó is kb legalább olyan hülye, mint a "bukás") és aztán tovább szopiztatni? talán egy kicsit genyóság, de az összhatást nézve, lehet h jobb..

    VálaszTörlés
  4. :o :o
    Hány hetesen hízott ennyit, nem emlékszel??
    Ja, természetesen ezt is próbáltuk már, de az sem segít.. :)) Most azt találtuk ki, hogy reggel mielőtt elkezd szopizni, kicsit lefejek, hogy kevesebb legyen neki meg ne kezdjen el úgy ömleni a szájába..

    VálaszTörlés
  5. na,,az tök jó ötlet! nem emlékszem, de eléggé az elején, mert még emlékszem nem nagyon ismerte a védőnéni Bulcsút..nagyon szépek vagytok, és nagyon drukkolok, hogy a kezdeti nehézségek ellenére minél több nyugodt percetek legyen így együtt... meg külön is :) sokat gondolok Rátok, Ákost bőszen kérdezgetem...
    puszi

    VálaszTörlés
  6. Mi a ló másik oldalán álltunk, Marci képes volt 1 órán keresztül is szopizni és közben alig evett, így szigorú döntést hoztunk :) Max 35-40 percet szopizhat, viszont így éhes marad, úgyhogy kap kiegészítést minden kaja után, az extraként lefejt tejemből.

    Amúgy unokaöcsém is ilyen nagy zabagép volt, mint Boti, nekik védőnő tanácsolta, hogy fejjenek le kaja előtt, és utána tegyék cicire, meg még az órát is nézniük kellett és x idő után kegyetlenül lecsatlakoztatni...

    Nekem ma a gyerekdoki is azt mondta, ne nagyon etessem túl, bárcsak apukája is hallotta volna

    VálaszTörlés
  7. Nostehát, ma reggeli próbálkozásom: lefejtem 40 grammot (többet nem mertem, nehogy neki ne maradjon....), erre mennyit eszik 15 perc alatt? Na, mennyit?? 140et... :))

    VálaszTörlés
  8. nagyon keményen nyomjátok! ezt most találtam:
    http://www.pampers.hu/hu_HU/le_read_article.php?artid=6041#2
    nem tudom mire készül, de talán hamarabb eszik majd négy óránként? Én is ezen gondolkodtam. amúgy a hízás sztem nem gáz, Panka is hízik simán 25-30-at.

    VálaszTörlés
  9. anyatejes gyereket nem lehet túletetni, nyugi :) (uram atyám, egyszer lenne volna olyan gondom, hogy túl sokat eszik, egyszer ebben az életben ;)) tényleg nem lehet túletetni, sem elhízlalni - ha van egyáltalán ilyen szó. Majd ha elkezd mozogni, leolvad róla. Ha pedig lefejsz az elején, lehet, hogy grammra kevesebbet fog enni, de a vizes előtejből, ami inkább szomjoltásra szolgál, nem kap, hanem rögtön a jó kis zsíros hátsótejet eszi :) Viszont, ha leveszed, mielőtt kész lenne, lehet, hogy csak az előtejig jut el, a tápanyag dús, zsírosabb hátsótejig nem. Így hamarabb megéhezik majd, és ugyan ott vagy, mint ha hagytad volna végezni.

    VálaszTörlés
  10. A bukik helyett nálunk azt mondják: csóré...csórézik a gyerkőc, mikor böfibe feljön a cucc...
    Csak hogy társadalom-kulturálisan is totál széleslátókörűek maradjunk :- ))
    P

    VálaszTörlés

Mit szólsz?