2011. szeptember 8., csütörtök

Elkezdtük....






 

És mivel eszméletlen rondán és lassan írok kézzel, ezért gépen írtam meg tegnap a bölcsisfüzetbe Ibolya néninek a "tudnivalókat Botondról", ráadásul úgyesm írok száraz, tényekre szorítkozó helyzetjelentéseket Botond aktuális státuszáról, beillesztem ide emlékbe. 

TUDNIVALÓK ERDÉLYI BOTONDRÓL

NAPIREND
Eléggé stabilan működik nála a „hagyományos” napirend, de könnyen megtanul, elfogad és alkalmaz új szokásokat, szabályokat, nagyon jól meg lehet vele értetni mindent. Ha megért valamit (lehet, hogy sokszor elmagyaráztatja :) ), akkor nagyon jól elfogad mindent. 

ALVÁS
Ebéd után szívesen megy el aludni, ehhez cumira van szüksége (de csak ekkor), és MINDIG visz magával 1-max. 2 állatot, én ezt meg szoktam engedni, nagy könnyebbség lenne, ha a bölcsiben is lenne erre lehetőség. Iitthon még sokáig eljátszik az ágyában, elénekelget, magyaráz, de egyedül elalszik. Elég sokat szokott aludni, általában jókedvűen ébred, szeret sokáig hemperegni az ágyában.

ÉTKEZÉS
A hidegétkezésekkel kisebb a gond, kenyeret, sajtot, szalámit általában szívesen eszik, zöldséget soha, de soha nem evett még nyersen… Inni tejet, kakaót szokott. Az ebéd már nehezebb ügy, mert rettentő válogatós és hisztis lett a nyár folyamán, ráadásul tud, de nem mindig hajlandó egyedül enni, remélem bent megszokja. :) Levest még inkább, de a második fogást itthon én szoktam adni neki, de már mondtam neki, hogy a bölcsiben nem így lesz J Szóval válogatós, balhézik, nem hajlandó enni, vagy variál, hogy „csak ezt, de azt nem”, ilyesmi. Főzeléket még soha nem evett meg, úgyhogy valószínűleg – az első időkben legalábbis – nem fog ebédelni… Olyat szokott még, hogy elmegy aludni, és aztán eszik szívesebben, de gondolom erre a bölcsödében nincs lehetőség, úgyhogy akkor kimarad, nem tudunk mit tenni, itthon is van ilyen. L Napközben ő kizárólag vizet iszik, nem tudom van-e lehetőség a szörpöktől való tartózkodásra, én örülnék neki, de ha nem, nem. A limonádét nem szereti. Tavaly télen a teát itta szívesen. Nassokat, péksütiket imádja, azokkal nem lesz gond, ha lesznek, gyümölcsök közül csak a banánt, az almát és a körtét szereti, de ezeket sem mindig hajlandó enni. Nem az étkezés az erősségünk…

SZOBATISZTASÁG
Még nem az. Egy hónappal ezelőttig nagyon hárította a bili-wc-témát, majdnem sírásig vitte a dolgot, de aztán újabban szívesen van bugyiban, el is utasítja a pelust, amikor pisilnie (kakilnia) kell, kér pelust, bilire nem igen ül. Kakilni egyébként mindig elvonul, nagyon könnyen felismerhető, mert lemerevedik, és az arcára teszi a kezét (elbújik), eléggé bizalmi kérdés ez nála, és közben nem lehet zavarni, vagy beszélni hozzá, akkor megáll az élet, aztán szól, hogy „”Teggy tisztába! :). Mi alvás előtt közvetlenül mindig új pelust adunk rá, alvás közben eléggé sokat pisil. Nincs rendszer abban, hogy mikor kakil.

EGYÉNISÉG, SAJÁT DOLGOK
Szerintem kivételesen okos és éredklődő, mindent megért, nagyon szeret beszélgetni felnőttekkel (állatokról), imád énekelni, zenét hallgatni, mi rengeteget olvasunk, egyedül is imád lapozgatni, szívesen rajzol, gyurmázni is nagyon-nagyon szeret. Egy-egy új énekkel, vagy verssel istenien fel lehet kelteni az érdeklődését és egyúttal elnyerni a közeledését, bizalmát.
Ugyanakkor nagyon igényli azt is, hogy békén hagyják, és nyugodtan eljátszhasson a kis világában az állataival. Szerintem egyensúlyban van nála a társaság- és a magány igénye.
A nagy zaj, a nyüzsgés szerintem hamar elfárasztja, de könnyen ki lehet őt emelni, esetleg arrébb ültetni, lekötni valamivel.

Állatmániás, ugye, folyton állatokról beszél, csak azok körül forognak a gondolatai, találós kéréseket tesz fel és kér tőlünk, imád ilyet játszani: „melyik az az állat, amelyik...?”  Nagyon fontos neki, hogy mindig lehessen a kezében 1 v 2 állat, amit szorongathat, kb féléves kora óta van vmi a kezében, de azt meg lehet vele értetni, hogy pl. mászókázáshoz, kézmosáshoz, stb. le kell tennie, de utána mindig vissza kell kapnia, nagyon ragaszkodós, tárgykötődős.

Rengeteget viccel, huncutkodik. Gyakran költ át mondókákat, verseket, énekeket, talál ki saját szavakat, úgyhogy ha nem értik mit mond, meg lehet kérdezni, hogy most éppen viccel-e, és általában ilyenkor elröhögi magát. Pajkos, zsiványkodós gyerek, szereti, ha valaki cinkosan összekacsint vele.
Rengeteget mozog, de nem olyan hipermotorikusan, csak folyton mozgásban van. Felmászik mindenhova, leugrik, bebújik, kimászik, jön-megy, nem egy órákon át egy helyben homokozó típus… Bizonyos dolgokban viszont tud nagyon elmélyült lenni, ilyenkor nem is szoktuk megzavarni.
Hisztis is nagyon. Most eléggé rossz korszaka van ilyen szempontból, de főleg hangulatember. Ha rosszkedve van, akkor mindenért őrjöng és rikácsol, nagyon tud szenvedni és ilyenkor semmi sem jó. Szerintem a bölcsiben nem lesz egyébként nagyon balhés, de a reakciói nagyon hisztisek tudnak lenni, és persze türelmetlen is.
Egy apróság, ami eszembe jut. Néha, gyakran elég meglepő helyzetekben, mikor beszélünk hozzá, és valami furcsát mondunk, akkor lehet látni az arcán, hogy biggyed le a kis szája, és a sírás határán állva rázza a fejét, hogy „nem”. Ilyenkor gyorsan el kell terelni a figyelmét, valami teljesen oda nem illő dologgal, és akkor nem fakad sírva. Nem mindig tudjuk, mit nem akar hallani :) 
Nagyon kreatív, mindent mindennel játszik, imádja az eszköz nélküli  fantázia-játékokat, bármi lehet bármi, a semmivel is tud játszani, de ez mondjuk kétemberes tevékenység. Nagyon élénk a képzelete, mindenről lehet vele beszélgetni, kérdezni tőle, magyarázni neki. Ő is rengeteget kérdez, mindennek érdekli az oka, és aztán meg is jegyez mindent, igaz, lehet, h százszor kérdez rá ugyanarra. :)
Eléggé anyás, de szerintem biztonságosan kötődő (majd kiderül), és ha talál magának valaki felnőttet, akiben bízni fog, aki megtalálja vele a közös hangot, ráérez az egyéniségére és őszinte (!) lesz vele, akkor nem lesz gond vele. Fontos neki a visszajelzés, a megerősítés, egy-egy odakacsintás, hogy „igen, látom mit találtál ki”, gyakran jön oda hozzánk „Nézd csak…” felkiáltással, kell neki a külső megerősítés.
Eléggé gyerekközpontú az életünk, rengeteget foglalkoztam-foglalkoztunk vele az eltelt időben, nagyon nagy figyelemben és szeretetben növekedett eddig (sajnos – nem vele kapcsolatos - feszültségektől nem mentesen egyébként), eléggé megszokta, hogy őrá figyelünk, úgyhogy ez talán nehéz lesz neki. Én kicsit szigorú és remélem, következetes vagyok vele egyébként, nem engedek neki mindent, próbálok ésszerű lenni vele, sok mindent megtiltok neki, de olyat pl. soha, aminek nincs valójában értelme, hanem „csak” megtiltom. Eléggé nagy mozgásteret biztosítottam neki, támogatom, hogy mindent próbáljon ki, tapasztaljon meg, értsen meg, próbáljon ki, szóval csak akkor korlátozom (de akkor igen), ha racionális okkal alá tudom támasztani, és ezeket általában meg is érti egyébként.



14 megjegyzés:

  1. bakkker....

    töröld kia az írásom, ha nem így van, de bőghetnékem támadt

    a jó kisfiú "mosolyog" és szófogadóan beeszi a ebédet...de láthatóan most ő teljesít!

    jól teljesít


    és TUDOM, hogy majd feloldódik

    de akkor is szívfacsaróak az első képek

    VálaszTörlés
  2. Figy már, valahol már mondtam, h ez a cipő világbajnok!!!!!!! Elképesztő vagány. Én is akarok ilyet, rózsaszín csíkkal, hol lehet?

    És ebédel az utsó képen?
    puszi!

    VálaszTörlés
  3. Szívem szakad a képeket nézve, főként az ebédelős nekem is, ami végképp...
    De annyira igyekszik, és ÉRTI, hogy ez most MI!!! :))

    Ügyes!!!

    (ÉS Te is)

    A tájékoztató pedig, szokás szerint, igencsak "nekem való". :)

    Drukkolok!!!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szorítok, minden rendben lesz !!! Bobó nagyon édes, látszik mennyire igyexik. Várom a folytatást!!! Nálunk még 1 hónap...

    VálaszTörlés
  5. Édesem, ahogy áll az ajtóban egyedül, meg a játékok között egyedül... (jár más gyerek is a bölcsibe?) meg ahogy kapaszkodik abba az egzotikus macskafélébe (már nem merek konkrétabbat írni) nemtom nekem nagyon szívszorító :(
    A használati utasítás vicces, de ahogy végig olvastam az evős és állatimádós résztől eltekintve copy/pastel-ném, ha esetleg nekünk is kéne ilyen :) Nagyon jól megfogalmaztad!

    VálaszTörlés
  6. Először is a gyerek cuki és imádni való, a használati utasítás világbajnok!
    Másodszor pedig, hetekig a fejemben volt, hogy 7-én kezdődik nektek a bölcsőde, majd hirtelen kiszállt belőle, pedig tudhatod, hogy napi rendszerességgel figyellek benneteket, az életetek itt közzétett eseményeit.
    Szokásommal ellentétben, végtelen nagy empátiával, a magam hülyeségével b.sztattalak a bölcsi kezdés előtti délután.Szépen megveregetem a saját vállam, gratulálok magamnak! Ne haragudj, sajnálom.
    Sokszor puszilom a napszemcsós kiscsávót és kívánok nektek boldog éveket a kisdedóvóban!
    Ölelés és xxx:Különkriszta

    VálaszTörlés
  7. Kati néni, nem teljesen értelek :(
    Többieknem is köszönöm a sorokat, kell most nekünk a biztatás, én már ma teljesen padlót fogtam (sokáig bírtam, mi? :) ), és asszem Bobó is kivan, eléggé szétcsúszott... Kemény hetek állnak előttünk.

    VálaszTörlés
  8. Szeretlek.
    Hívj fel, ha bőgsz, beszélgetek veled, ha úgy könnyebb... puszillak P

    VálaszTörlés
  9. annyira sajnálom, az első reakcióm az volt, hogy megsajnáltam Bobmestert,
    elfelejtettem, hogy pont az kell, most Neked, hogy belédtöltsünk biztatást, én meg itt pityogok, ne hari
    azt akarom mondani, hogy nagyon klassz, amivel útnak eresztetted a fiad, nagyon tetstzik

    VálaszTörlés
  10. Anya és lánya :)) Kivételesen nem az elszakadáson vagyunk kiborulva (sztm az lesz a kisebb gond), hanem a millió és egy változáson, amihez alkalmazkodnunk pár hét alatt. Ez nem erősségünk, és ma too much volt minden. Aztán a szeparációs parák majd csak eztán jönnek...
    Jó, hogy vagytok mindketten, meg mindannyian, olvasók!!!!!

    VálaszTörlés
  11. Simisimi!Gondolok, sokat, erősen.
    KK.

    VálaszTörlés
  12. Emes, én egy nagyfiút látok, aki szépen ebédel, meg ismerkedik az új környezetével. Semmi szívszorítót, hanem inkább büszkélkedőset, hogy ilyen nagyfiú ez Botond :)
    Jó lesz, megszokjátok, szeretni fogjátok, tényleg!

    VálaszTörlés
  13. Nekem is összeszorult a torkom a használati utasításon, ciki? :-) Én is hasonlókat írtam, kivéve azt, hogy nem feltételeztem, hogy a bölcsiben nem csinál majd meg Olika bármi olyat, amit itthon sem - azt gondoltam, hogy ott meg fog enni mindent és gond nélkül elalszik, stb (így is lett....)
    Na és mondd még, hogy hogy bírja, hogy bírjátok?
    Ui: nekem nagyon tetszik a szemüveg-jel, meg az is, ahogy a macskafélével ebédel (üveg?)tányérból... (A macskafélét Diához hasonlóan én sem merem megtippelni, amit szégyellek, mert Bobó bizonyára kiokítana a pontos márkáról...)

    VálaszTörlés
  14. Ez egy szuper poszt, nagyon tetszenek a képek és a jellemzés! Nekem csak nagyon picit meghatódós /de mondjuk én nem vagyok bölcsis/ovis elszakadás témában túl szentimentális, abszolút azt gondolom hogy ez az élet rendje!/. Jók vagytok, ügyesek vagytok, tartsatok ki!!! Figyeld meg, jobban fog ebédelni mint otthon és pl nem fog annyit hisztizni, mert viselkedni és megfelelni kell, de ez nem feltétlenül rossz dolog, hisz mi is másképp viselkedünk a munkahelyünkön, mint otthon. És figyeld meg, hogy milyen gyorsan fog bizonyos dolgokban még inkább fejlődni, annak ellenére hogy Te extra sokat foglalkoztál vele és hogy Bobó nagyon okos. Egyszerűen más impulzusok érik, másképp hall meg és fogad el másoktól dolgokat, mint otthon. És tudom hogy ezeket Te tudod, jobban is mint én, csak ilyenkor az ember a félelmeire és érzelmeire koncentrál, ezért okoskodok, bíztatásképpen is! Várom a további bejegyzéseket a témában!!!

    VálaszTörlés

Mit szólsz?