2011. szeptember 5., hétfő

Olvasónapló

Amikor olvasnivalót választok a polcról, lelki szemeim előtt mindig megjelenik a kép, ahogy egy könyv odavonzza a kezem magához, hogy őt emeljem le a polcról, mert mondanivalója van számomra.

A nyár folyamán éppen ők kúsztak be a kezeim és így a gondolataim közé.

Csernus Imre: Ki nevel a végén?

Az első könyvem a hírhedt dokitól. Ajándékba kaptam, ez is külön megér egy misét, hogy kitől, de ezt most felejtsük el. Mit sem sejtve kezdtem el olvasni, nem gondolkodtam, azt hittem "lájtos" kis gyereknevelős könyv. Rendesen odacsapott, hogy finoman fogalmazzak és azonnal rájöttem, hogy sokkal inkább önnevelésről, mint pedagógiai fejtegetésekről szól a könyv. Persze valahogy mindig abban a hármasban vetődik fel minden gondolat, hogy: 1. honnan jövünk, azaz mit kaptunk mi a saját szüleinktől (a sor végtelenül folytatható, kérdés hány generációig érdekelnek minket a miértek), 2. milyenek vagyunk mi, milyen szülők tudunk lenni mi, 3. milyen ember lesz, akit mi neveltünk, mi mindenben hatalmas a felelősségünk súlya. Hát, mindhárom szinten sokkolóak voltak számomra az olvasottak. Lassan haladtam az olvasással, pár oldalanként le kellett tennem, mert sok volt a megrázó, emésztenivaló gondolat.  Többször sírtam is a felszínre hozott igazságoktól. Nyilvánvaló, hogy nagyon elememre tapintott a téma, biztosra veszem, hogy tízből nyolcan simán, pulzusszám-emelkedés nélkül olvassák el, nekem most nagyon betalált. Keményen, tényszerűen és húsbavágóan aktuálisan fogalmaz a doki. Kicsit olyan érzésem volt, mint ha a pszichológia tankönyvek hasábjain olvasott általános, üres és borzasztó távoli, steril sémákat most feltöltve, aktualizálva, ízig-vérig a jelenlegi magyar társadalmi jelenségekre vonatkozóan olvasnám. Nem általában beszél a problémákról, személyiségekről, hanem rólam beszél, az én életemről, az én kérdéseimről, a barátnőm, haverom, rokonom, szomszédasszonyom életéről beszél, minden porcikájában uptodate. Ami még ezen felül zsenialitása a könyvnek, hogy úgy állították össze, hogy Csernus sorai közé beszerkesztették egy gyerek, egy szülő és egy tanár reflexióit, az esetek többségében ezek a legütősebb részek, a gyerek mondta a legtöbb nagyon éleslátó dolgot (az biztos az én bénaságom, hogy az utolsó fejezetben jöttem rá, hogy lány az illető). Nagyon jó, hogy ellensúlyozzák, tompítják, javítják Csernus néha túlságosan sarkos és könnyen kimondott véleményét, istenien leoltják és helyre teszik, teljesen kerekké téve a képet. Ezekre Csernus már nem reagál viszont, ami miatt sokszor úgy éreztem, hogy csúnyán alulmaradt az érvelésben, de így jó.
Sokat rosszat el tudnék mondani Csernus általam vélt személyiségéről és a stílusáról, lehet benne hibát keresni és találni bőségesen, de ha ráérez az ember, hogy mikor min kell átlátni és hogyan kell szűrni, akkor azt gondolom, hogy nem érdemes fújni rá, mert páratlan egy figura és sokat lehet tőle tanulni.
Csernus Imre: Ki nevel a végén? (2008) Jaffa Kiadó

Szabó Magda: Katalin utca

Soha semmit nem olvastam Szabó Magdától (nem, még az Abigélt sem, nem is láttam), megint sorsszerűen került hozzám ez a könyv, már kicsit érintettük, de most bővebben. 
A szerző saját leírásából a belső borítón annyi derült ki számomra (mivel semmit nem értettem belőle), hogy ez az irodalmi alkotásoknak valami állati magas fokán lévő példánya lesz, büszke voltam magamra, hogy nekikezdek, mígnem az első fejezetből szinte egy szót sem értettem: elhangzott vagy húsz név, mind hasonló egymáshoz, úgy éreztem ez a művészetnek és az elvontságnak az a magas foka, amihez én kevés vagyok, és kezdtem magam egyre szarabbul érezni, és latolgattam a könyv szégyenteljes abbahagyását, mikor a második fejezetnél kezdett oszladozni a köd, és ráéreztem az ízére. Az elejétől kezdve nagyon emlékeztetett a hangulata, a kedvenc regényemre, az Utas és holdvilágra, úgyhogy üdítő volt, olyan érzés volt, mintha a kistesóját olvasnám (képzavar, tudom). Nem tenném a tűzbe a kezem, hogy minden mélységét és rétegét értettem a Katalin utcának, a csattanóján pedig a mai napig merengek, de azt hiszem azért a lényegét sikerült megértenem, és ha nem is fogom annyiszor újra olvasni, mint az Utas és holdvilágot, vittem ebből is magammal bőven.
Szabó Magda: Katalin utca, Európa Könyvkiadó

Popper - Ranschburg - Vekerdy: Sorsdöntő találkozások: Szülők és gyermekek és Ranschburg Jenő: Szülők könyve

Az első egy kis vékony, jelentéktelennek tűnő, páróra alatt elolvasható, majdnem taszító könyv (nem szeretem az ilyen kis füzetkéket), aztán mégis csak fontos lett, hogy elolvastam. A másik sem tetszett, mert nem szeretem a kifejezetten gyereknevelős könyveket, nem érdekelnek a szoptatási tanácsok, a pedagógiai okfejtések és hisztikezelések tankönyvi példái, unom őket (nem azért, mert minden a kisujjamban lenne, de mégis), és a Szülők könyve pont ilyennek ígérkezett, ráadásul Ranschburg írta,  tehát nem kötődő nevelési elveket valló szülőként, nem voltak illúzióim, hogy ebben a könyvben nyerek  majd megerősítést, nem is csalódtam. Nem is olvastam el az egész könyvet, mivel mondanom sem kell, hogy a tudatos családtervezés, a méhen belüli anya-gyerek kapcsolat, illetve a csecsemő minél többszöri szoptatását, egy ágyban alvás nagyszerűségét és egyéb korai szentimentális dolgokat tárgyaló fejezeteket átlapoztam, és a csak a dackorszakos részeket nyálaztam át. Persze, ez kézikönyv, szóval, ha az ember nem csak kölcsönbe kapja, jó lehet mindig az aktuális életkornál felütni. A másik könyvvel összhangban és összekeveredve viszont nagyon szöget ütött a fejemben egy gondolat, és azóta is ez az áramlat folydogál a fejemben. Nevezetesen, (Poppernél is olvastam erről), hogy valóban: mekkora sorsdöntő találkozás a gyerek és szülő találkozása, és ennek mekkora súlya van. Iszonyúan aktuális ez a téma nekem, mert mostanában sok a gond a Botonddal való kapcsolatunkban, amik miatt talán bizonytalanabb és csalódottabb vagyok, mint vele kapcsolatban eddig valaha, szóval nagyon elgondolkodtatott, hogy mennyire sorsdöntő az (már az ő szempontjából), hogy az érzelmeire, viselkedéseire, hangulataira mi hogyan reagálunk, hogyan címkézzünk, mit jelzünk neki vissza, mennyire "kompatibilis" az ő egyénisége a miénkkel, mennyire akarjuk a saját akaratunk alá hajtani a személyiségét, illetve mennyire engedjük azt annak romlatlanságában kibontakoztatni és olyannak elfogadni amilyen ő. Őt akarjuk a magunk képére formálni, vagy a bennünk élő képen akarjuk felülírni őhozzá alkalmazkodva. Nekem ez hatalmas feladatom, és sajnos nem állok vele túl jól.
Popper - Ranschburg - Vekerdy: Sorsdöntő találkozások (2005) Saxum Kiadó
Ranschburg Jenő: Szülők könyve (2007) Saxum Kiadó


Csernus Imre: A nő 

Ezt is olvastam a nyáron, emlékszem, hogy sok ütős és meghökkentő igazságot mond ki benne Csernus, kevésbé tisztelve, mint hülyének nézve a nőket, de ezt minden sovinizmus nélkül teszi, hiszen a férfiakat ugyanúgy címeres idiótának látja. De ez megint csak szemléleti kérdés, és szerintem a lényegen nem változtat, rengeteg dolgot élesen és tényszerűen lát és láttat. Lehet az embereket babusgatni, megerősítgetni, támogatni, ennek is megvannak a maga terápiás irányzatai. Ő nem ezt az utat választja, és ezt ki is mondja: szembesít, direkt módszerekkel, kíméletlenül rávezet az igazságra és kényszerít a hazugságok elhagyására. Attól még a folyamatok, működések, jelenségek azonosak, csak a megközelítés és tálalás más. Lehet választani. Meg lehet dönteni, hogy akar-e valaki haladni vagy nem, és ha igen, milyen tempó az, amit a személyisége el bír viselni. Én biztosan sírva fakadnék és örökre megnyomorodnék, ha elzavarna az irodájából, hogy jöjjek vissza, amikor lefogytam vagy  kidobtam a pasimat, de attól még nagyon egyetértek azzal, hogy az élet egy állati kemény terep, ahol mindenki hazudik önmagának is, másoknak is, és mást sem csinál, csak játszmázik, mindenki egy csúnyán elb*szott emberi görcs, ahol - tisztelet a kivételnek - nincs más lehetőségünk, mint mérsékelni a károkat és vért izzadva mindent megtenni, hogy én-azonosan élhessünk. Majd egyszer. Nem olyan üdítő olvasni, de szerintem így van.
Csernus Imre: A nő (2007) Jaffa Kiadó

Első körben ezeknek gondoltam emléket állítani, de nemsokára folytatom a sort.

21 megjegyzés:

  1. Száznegyvenszer néztem be, hogy mikor teszed ki.
    Mondtam neked, hogy én nem nagyon bírom Csernust, hogy miért, azt szépen megfogalmaztad ( ismét ):
    "Én biztosan sírva fakadnék és örökre megnyomorodnék, ha elzavarna az irodájából, hogy jöjjek vissza, amikor lefogytam vagy kidobtam a pasimat..."!
    Nekem Ranschburg az atyaúristen, Szabó Magda életművét pedig kisebb hézagokkal, de olvastam.
    Ölellek: KK.
    ( Hamarosan indulok! ;) )

    VálaszTörlés
  2. Nekem Popper az isten (ha már valaki)!! Majd róla is írok a következő blokkban. Várlak a hírekkel, Krisztám!!!

    VálaszTörlés
  3. Az isten Popper ofkorsz, mindig tök örülök, ha más is rátalál!!! Ismétlem: "Felnöttnek lenni" !!! - ezt is tessék elolvasni.

    A Nő is megvolt nekem Csernustól, ráadásul pont egy százéves kapcsolatból való kilépés után, akkor nekem is nagyon betalált, nagyon nehéz, kemény könyvnek tartom. Azért bajom is volt vele: tkp csak 2-3 alapgondolat van benne, ami nagyon igaz, de ugyanazt rágja-rágja-rágja (lehet, hogy nem véletlenül persze). A Férfit is olvastam, de az csalódás volt, valahogy nem sokat tudtam meg belőle (max, hogy minden pasi egy kis töketlen, gyáva f**z)
    puszi
    Ott figyel a polcon a Ki nevel is, de még nem szántam rá magam.

    VálaszTörlés
  4. Akkor helyesbítenék egy kicsit:
    gyerekneveléssel kapcsolatban Ranschburg az Atyaúristen, más tekintetben még keresem a
    Megváltót!
    KK.

    VálaszTörlés
  5. Amit nagyon szeretek Ranschburgban, hogy minden porcikájáról süt, hogy mennyire nagyon és őszintén szerette a gyerekeket: olyannak amilyenek. Senki más nem tudott olyan megértően és melegséggel beszélni az elviselhetetlen gyermeki jelenségekről, mint ő.
    Évi, elolvastam a Felnőttnek lenni-t mikor írtad, de egyrészt rájöttem, hogy már olvastam, alá is voltak húzogatva gondolatok :) Másrészt pedig előtte nem sokkal olvastam a Lélekrágcsálókat (kegyetlenjó), és abban van egy fejezet - egy előadás, amiben benne van a Felnőttnek lenni lényege, tehát nem volt hatalmas fless. De a Lélekrágcsálók igen! Majd írok róla. :) D. Évi vagy? Ja, és szerintem kva nagy szó, ha egy gondolkodónak van 2-3 igazán átütő kulcsfogalma, szóval sztm ez nem von le az értékéből, de igazad van. A férfi megvan neked? Lehet h kölcsönkérném.

    VálaszTörlés
  6. D.evi, igen, én, megvan a Fffi, viheted! :)

    VálaszTörlés
  7. Bár nem könyv, de nekem megvan A nő és A férfi is hangoskönyvként, a szerző előadásában. :-)

    /UI: Pár napja minden nap eszembe juttok amikor megyek haza a melóból és annál a játszótérnél kanyarodok el, ahol voltunk együtt is. :-) Ugyanis az új munkahelyem kb 2 percre van onnan ahol Ti laktok! :-)/

    VálaszTörlés
  8. Szilvi, elképzelem, ahogy Csernus átszellemülten ordítja, hogy "üres, b*sznivaló kurva", meg hasonlók.... :)) Jók amúgy hangosba?

    VálaszTörlés
  9. Az Abigél alapmű! Szerintem nekem megvan dvd-n, ha szeretnéd megnézni szívesen megkeresem neked! Szerem Szabó Magdát, de a Katalin utcát még nem olvastam, fel is tettem a listámra, köszönöm az ajánlást! Csernust szeretem, bár engem zavar a sok trágár beszéd, minek állandóan káromkodni, meg csúnyán beszélni, ha ugyanazt kevésbé trágárul is körbe lehet írni?! (vagy csak kispolgári vagyok?!?!) Viszont nekem a nagy érzelmi sokkot Verena Kast: A személyiség születése okozta. Nagyon sokat adott, meg tudtam fogalmazni, ki tudtam mondani dolgokat, elengedni azt ami fogva tartott..., dolgoztam vele eleget :-P

    VálaszTörlés
  10. Popperrel még csak net-es előadásokat néztem meg, soha nem olvastam tőle. Nem is értem miért!? Na, de mire való az ember névnapja, ha nem arra, hogy könyveket kérjen mindenkitől? :)
    Ranschburg nekem is etalon, nekem a szülők könyve volt az, amit emésztgettem fejezetenként, mert sajnos az olyan mondatokon nőttem fel, ami itt a tipikus "tankönyvi" hibamondat ("soha ne mondjuk a gyereknek, hogy...). Nagyon kész voltam tőle, hogy mennyire ki kell magamat fordítani, elfelejteni a mintáimat, megváltoztatni kapcsolataimat, ha én a gyerekemmel jóban szeretnék lenni. Meg persze tele van szakmával, de nekem kellett is ez a tudománykodás, mert csak érintőlegesen tanultam pszichológiát, de mindig is érdekelt.
    Amit írtál, igen, imádta a gyerekeket olyannak amilyenek és kitartóan törekedett átformálni az tradicionális nevelési módszereket. Mindig az jut eszembe, hogy az a szülő aki a kezébe vesz egy ilyen könyvet/elolvas néhány cikket a témában, annak talán nem is kéne annyira, akinek meg nagy szüksége lenne rá, az sosem fogja elolvasni.

    VálaszTörlés
  11. Ranschburg sztem egész mást jelentett a mi gyerekkorunkban a szülők generációjának és ma, a mai szülőknek. Akkor próbált szemfelnyitni, érdekes-olvasmányos módon, kicsit sem lekicsinyelve embereket-problámákat megközelíteni a gyerekes helyzeteket egy olyan időszakban, amikor nagyon más elvek mentén nevelték a gyerekeket. Sztem csak az utóbbi évtizedben, ahogy változtak a dolgok, ment ő is egyre inkább a "kötődő nevelés" (de gyűlölöm ezt a kifejezést) irányába, és az már nekem nem ok, amiket ott mond, de ettől függetlenül én szeretném a Szülők könyvét, csak drágállom mindig. És még az is bajom volt vele az utóbbi idben, hogy bármit, de tényleg bármit kérdeztek tőle, ugyanabba az irányba ment el. Mint a Vekerdy, akitől bármit kérdeznek, az a válasza, hogy a gyerek ne nézzen tévét és járjon a Waldorfba. WTF?

    Abigél, omg, omg!!!!!!!! Lételemem minden mondata.

    VálaszTörlés
  12. Zsu, Csernusnak a káromkodásra is megvan az elmélete (így odafigyelünk és elgondolkodunk azon, ami elhangzik), de azzal együtt, hogy talán még egyet is értek vele, akkor bejön az egyik gondom Csernussal, hogy nem hiteles, mert mindent agyból, taktikusan, megcsináltan old meg, és nincs benne spontaneitás, őszinteség (ilyen értelemben), álarc van rajta, ami működik, oké, kiváltja a kívánt hatást, de hogyan lehet bízni valakiben, aki mindig rejtőzködik...??

    VálaszTörlés
  13. És hogyan lehet bízni valakiben, akinek mindig, minden körülmények között zsíros a haja?

    VálaszTörlés
  14. Dia, nem is tudom.... vegyesen vagyok ezzel a kérdéssel, hogy kell-e magunkra erőltetni elveket, tudunk-e úgy hitelesek lenni.... nem tudom, illetve nekem nem megy. Ezer ember mondhatná, hogy aludjak egy ágyban a gyerekemmel, vagy ne kiabáljak vele, ha felidegesít, képtelen lennék rá, mert vagyok, amilyen vagyok, igyekszem bevállalni a korlátaimat, és azokon dolgozni. Végülis hasonló asszem, mint amit te csinálsz, csak talán más irányból közelítünk...?

    VálaszTörlés
  15. Nem zsíros, bohém!!! :) A szájáról is beszéltünk már, ugye....

    VálaszTörlés
  16. Virág, bevallom nem bírtam végighallgatni... :-) Így nem tudom hogy milyenek a kirohanásai, mert odáig már nem jutottam el. Eluntam az alaprészek unott hangon mondom, mintha kívül lennék a problémán stílusát. Nekem így nem keltette fel a figyelmemet, viszont sajna elvette a kedvemet a könyvektől is. De majd később, biztos lesz olyan korszakom, amikor jó lesz kézbe venni. Mert én abban nagyon hiszek hogy nem véletlenül talál meg egy könyv és nem véletlenül akkor, amikor.

    /Müller Péterrel voltam úgy, hogy sokáig nem értettem, most meg már nem érdekel, nem tudom kézbe venni a könyveit, de volt egy időszakom, amikor nagyon sokat adott, főként a Jóskönyv.../

    Ranschburg meg nekem már túl megengedő, én ugye nem gondoltam sosem hogy velem kell aludjon a gyermek, mert csak akkor lesz kiegyensúlyozott vagy pl hogy ringatnom kell stb. Tudom hogy nem csak erről van szó, de ezek elviszik nekem nagyon egyfelé az egészet. És pont ez zavart benne picit, ami az ellenkező oldalt vallókban is ugyanúgy zavar -Suttogó pl- hogy csak a saját megoldásuk a jó.

    VálaszTörlés
  17. Jutkám, Vekerdy szerintem istenien kifejti, hogy miért káros a tvzés, végre megértettem, eddig csak éreztem, hogy nem jó, de szakmai indoklást eddig nem olvastam (igaz, nem is jártam utána).
    Szilvi, Müllertől csak a Nők lapjában olvastam, majd egyszer beérik ő is nekem, mert én is hiszem, h mindennek helye és ideje van. Megjegyzem gyereknevelés-ügyben megint csak Poppernél találtam magamra :)

    VálaszTörlés
  18. De zsíros.
    Meg még az is a bajom vele, hogy én a pedagógiához hasonlóan, amihez értek, a pszichológiával (amihez ugye nem) is úgy érzem, h a jó szakember megtalálja, megkeresi mindenkihez az utat. Akiről úgy ítéli meg, hogy egy leordítás észhez téríti, azt leüvülti, akit tutujgatni kell, azt így segíti. Mindenkit más motivál. De az, hogy mindenkihez egy az út, egy a módszer, nekem nagyon sántít... Vagy az ember dolga, hogy megkeresse azt, aki úgy segít neki, ahogy szüksége van rá, ez is egy megoldás.
    Vekerdy és a tévé, jó, értjük, köszi, lépjünk túl, agyfaszt kapok, h mindenről ez jut eszébe. De legesleginkább az alternatív iskolákkal kapcsolatos agymosásával van bajom.
    Müller Péter váááááááááááá.

    VálaszTörlés
  19. Nem erőltetem magamra, inkább csak megerősítés, hogy igen is lehet a gyerektől bocsánatot kérni, ha leordítottad a fejét, és attól nem csorbul a tekintély, sőt. De nem követek ám mindent szó szerint, nincs direktben együtt alvás, de néha úgy alakul. Főleg most, hogy kórházban voltam, eléggé nem bír egyedül maradni, mert fél, hogy eltűnik más is a környezetéből. Inkább segített megérteni, hogy mit érez a gyerek, mert a mi családunkban az a szokás, hogy nem érezhet, nem gondolhat, nem akarhat semmit, hiszen csak gyerek... :) Valahogy így. Engem úgy neveltek kb: mint a nagyszüleimet. Anyu kicsit sem "lázadt" én meg lázadhatok két generációval...

    VálaszTörlés
  20. A nagy problémám azzal van, hogy sem Csernus, sem Vekerdy sem hiteles. Csernus ír a párkapcsolatokról, miközben ő maga sem tud ép kapcsolatot fenntartani/működtetni. Vekerdy az alternatív iskolákat ajánlgatja, miközben állítólag az ő gyerekei valamelyik versenyistállóba jártak. Persze senki sem tökéletes, az életes sem az, emberek vagyunk, hibázunk... DE ha valakihez tanácsért megyek, és 45 percért kb 5éve 20.000 Ft-ot kért, attól joggal várom el, hogy hiteles legyen. (vagy ne teregesse ki az életét, és amiről nem tudok, az nem fáj :-P) Olyannak tűnik nekem Csernus is és Vekerdy is, mint egy fogorvos, akinek az összes foga lyukas, és nem mer elmenni a fogászatra, mert fél (vagy nem engedi a gyerekének hogy fogat mosson). Számomra ezek a könyvek arról szólnak, hogy van 1-2 kulcs mondat, amin elgondolkozom, ami forgatok magamban. Ha problémám van, végszükség esetén felhívom a fantasztikus, hiper-szuper pszichológus ismerősöm, és ő rendbe tesz a mondataival :-)

    VálaszTörlés
  21. Dia: "nem érezhet, nem gondolhat, nem akarhat semmit, hiszen csak gyerek... ", igen, sztm ez a régi, hagyományos felállás, amit Judit is megidéz, ezt kezdte el a pszichológia - sokak legnagyobb bánatára, és felháborodására- letörni :) Mai napit ugye két iskola van.... én asszem valahol a kettő közt vagyok egyébként, de egyébként Popper pontosan ezt mondja (és Csernus is-megjegyzem), amit írsz, hogy ha ideges vagy, merd kimutatni, rosszabb ha elfojtod, mert elveszted a hiteled, de ne légy nyúl bevállalni a gyereked előtt, h barom voltál és igyekezni fogsz, blablabla. Szóval a lényeg és a kulcsa mindennek sztm a hitelesség, énazonosság.
    Zsu, nem tudom... persze Csernus megveti a ribancokat, közben plasztikbébikkel jár, Ranschburg lánya tudtommal leszbikus (???), de akkor mi van a dohányzó tüdőorvossal, a junk food-on élő belgyógyásszal, a matt alkoholista főorvos úrral, és az antidepresszánst szedő pszichiáterrel??? Ők is emberek, és én asszem nem várom tőlük h tökéletesek legyenek, és persze elhúzom a számat, mikor Csernus az értékes nőről okoskodik, közben nyilván értéktelen seggekkel veszi körül magát, akiknek oszthatja az észt, de próbálok magammal foglalkozni, és magamnak lenyúlni a hasznos dolgokat. Magamnak csak magam tartozom elszámolással, a dokik nem :) Az ő életük, úgy b*sszák el, ahogy akarják, tudod :)) Attól még kívülről láthatják nagyon jól a dolgokat... hahh, és akkor még Feldmárról nem is beszéltünk, pedig ő is megér egy misét :)

    VálaszTörlés

Mit szólsz?