2010. május 21., péntek

X-faktor avagy Találós kérdés 7,

De ez most komoly.
Bobó eddig életében sok feladvány elé állított minket, de mindegyiket elég hamar megoldottuk és tettük ezt anélkül, hogy bárkinek az idegrendszere összeomlott volna. Ami késik, nem múlik. 

A rejtvény pedig a következő.

1. Vegyünk egy csupamosoly, örökmozgó, jókedélyű, jóétvágyú, vidám, nagyjából kiegyensúlyozott 14 hónapos fiúgyermeket, aki folyton csibészkedik, huncutkodik, röhigcsél és minden jóban benne van. Itthon jól elvan egyedül is, lehet mellette tenni-venni, segít a házimunkában, élvezi ha játszunk vele. Vannak nyűgösebb napjai, de ez így van jó, szülei megértőek. Megyünk ide-oda, a játszótéren úgy tűnik el mellőlem, mint akit puskából lőttek ki, messze jár, azt sem tudom hol van, játszóházazunk, és itthon is rengeteget játszunk, olvasunk vele, vendégségeskedünk, mókustornázunk, minden napunk szuperjól telik. Öröm vele az élet.

2. Telnek múlnak a napok, közben esős, beteges napok köszöntenek ránk, be vagyunk zárkózva a lakásba. A szóban forgó kisfickó szervezete szerencsére meglehetősen strapabírónak bizonyult az idők során, a láz hamar elmúlik. Egyéb tüntetünk nem volt, az orvos sem tudott mást mondani, minthogy talán a füle fájhat. 
3. Vegyünk mellé egy anyát, akiről saját bevallása szerint sok jó mondható anyaság vonatkozásában, de az nem, hogy türelmes volna. Ez nem azt jelenti, hogy ha kell, ha nem ordít, de nem az a típus, aki olyan, mint akit benyugtatóztak és folyton idült mosollyal a fején járkál, megingathatatlan jókedéllyel.
4. Történik valami, nevezzük X-faktornak, itt jöttök ti a képbe, Kedves Olvasók, lehet tippelni, bréjnsztormigolni, okoskodni. Mi történhetett Botonddal, ami a következőt eredményezi. 
5. Ordít torka szakadtából. Rázza a fejét mindenre: nem, nem. Megfeszíti magát, kettétöri a derekát, kitapossa a belemet, idegességében megharap, leveri magát a földre és ott vergődik ordítva. Mindent kitép a kezemből és földhöz vágja.
Lássuk ez milyen szituációkban fordul elő:  
-Ha olyan étellel kínálom, amit azelőtt imádott,
-Ha olyan étellel kínálom, amit még életében nem látott, tehát fogalma nem lehet az ízéről,
-Ha azt szeretném, hogy reggelizzen, erre egyáltalán nem hajlandó újabban,
-Ha gyümölccsel próbálkozom: a gyümölcsfogyasztása a nullára zuhant, egyedül a banánnal tesz kivételt,
-Ha nem nézhet Bál, bált,
-Ha nem talájuk ki, épp mit akar,
-Ha olvasok neki, de nem azt, amire ő gondol,
-Ha nem veszek le neki egy könyvet, amit ő is elér,
-Ha nem sikerült neki valamit beledugni valahova,
-Ha kimennék a szobából,
-Ha nem azt a zenét teszem be, amire ő gondolt, 
-Ha gumicsizmában kellene megtennie néhány lépést,
-Ha tisztába teszem,
-Ha megtörlöm az orrát,
-Ha cipőt próbálok ráadni
és minden olyan helyzet, ami nem arról szól, hogy birkatürelemmel felvértezve körülötte dongok és lesem minden kívánságát, tótágast állva és vigyázva minden mozdulatomra, nehogy elsírja magát. Nem folytatom tehát a sort.

Ez lenne a feladvány, kicsit kevésbé vidám, mint az eddigiek, viszont számomra annál fontosabb.

Nyilván kicsit túlzok a leírásban, de tényleg csak kicsit. Egész délután az ölembe kéredzkedett, de ott is csak tipródott, megint sokat cumizik, pedig már nagyon rég csak alváshoz és utazáshoz használtuk. Délelőtt végre valahára játszótereztünk, ott is kínlódott, ölben volt, semmit nem akart csinálni, ott is cumizott (előtte soha), délután botrányos volt, tegnap is, ma is. Ma higgadt voltam vele (tegnap sajnos veszekedtem is vele, sőt valamelyik nap az ágyába is bevágtam 2 percre), de így sem volt jobb. Botibaba életében először -a gyermekágyi pszichózisomat leszámítva :) - vagyok teljesen tanácstalan. Fogalmam sincs mi ez.

Mi lehet tehát az X-faktor?

A) Egy fogfájás nem lehet ennyire kegyetlen!! Vagy eddig mákunk volt? Az roncsolná szét ennyire a mindennapjainkat? Nem érzek és nem látok semmit a szájában.
B) Vagy velem van baja és valami pszichológiai oka van annak, amit csinál? Isten látja lelkem, jó anyja vagyok, csak a türelmetlenségem, amin változtatnék. Azon meg akármennyire próbálok, amikor huszadszor rúg belém és vágja le magát a földre és közben én is fáradt és náthás vagyok, akkor már rákiabálok. Ma kb ötször sírtam el magam tehetetlenségemben, pedig nem vagyok egy ilyen kezét tördelős-jajj-istenem-mit csináljak-típus. Győzivel talán nyugisabb, főleg nekem csinálja a balhét, bár kaját tőle sem fogad el., éppenúgy ordít. Szóval ez is bánt, hogy vajon magamban kellene keresnem a hibát?? Érzi, hogy utálom és nehezen viselem, amikor ilyen és ezért csinálja? Ilyen lehet?? Gondolom nincs anya, aki kifejezetten szeretné, ha nyűgös a gyereke, csak maximum türelmesebb, megértőbb.
C) Vagy ez valami dackorszak, hisztikorszak, normatív krízis, tök általános jelenség?? Az akaratával biztos összefügg, mert ugye akkor csinálja, ha nem az van, amit ő gondol, de a kajával meg nekem nem passzol. 
D) Egyéb ok.

Mikor múlik el, mit kell csinálni, hogy kell lereagálni?
Engedni kell nonstop nassolni és dvd-t nézni, csak, hogy nyugi legyen?? Egyelőre tartjuk magunkat és nem kap édességet étkezés helyett, de marha nehéz, mert látom rajta, hogy éhes, de sokkal könnyebb lenne valami nyalánkságot a kezébe nyomni, mint asszisztálni a sikítóüvöltéshez. Az is könnyű volna, ha reggeltől estig menne a Bál,bál, de ezügyben is kemények vagyunk. Napi egy. Nehéz vele egy ideje és azt hittem a bezártság miatt, de ma a játszótéren ez az elmélet is megdőlt. Nem élvezte, nyűgös volt és kedvetlen. Holnap megyünk Balatonra három napra, tiszta görcs vagyok, hogy mi lesz, ha ott is ez lesz a műsor? Vendégségbe megyünk, óriási lenne, ha nem ordítana ennyit. Remélem nem jelentkezem be holnap este, mert akkor az azt jelenti, hogy hazamenekültünk, hogy csak mi hallgassuk a fiatalembert. 

Remélem azt is, hogy ezúttal is bejön a Blogmurphy, vagyis, hogy amint leírok valamit, kb azonnal érvényét veszti. Sokszor volt már ez, értékelném, ha most is így lenne és jó kis hosszú hétvégénk lenne!! Hajrá, Kicsibobó!!!!

15 megjegyzés:

  1. Akarattya ;) Nálunk ez korábban volt, a betegsége után. Azt hittem kicsit elkényeztettük. Nemtom, egyszerűen utána nem volt együttműködő. Tegnap Orsiéknál is hamar felébredt és utána semmi nem volt jó neki, még fáradt volt. Ma ezt ugyanúgy megcsinálta, csukott szemmel üvöltött és közben mutogatott kifelé, hogy ki akar menni. Kihoztam és még üvöltözött, aztán kisangyal lett. Nem minden jó nekik úgy, ahogy mi gondoljuk. Én is türelmetlen vagyok. Sosem gondoltam volna magamról és épp ez az imádnivaló kisember hozta ki belőlem (néha az állatot :) ) Ez van, de nem baj, ne legyen anyámasszony katonája, akinek mindegy, hogy kisvakond vagy boribon :D

    VálaszTörlés
  2. Jobban mondva korábbtól indult. Egyik anyukatárs azt mondta, nekik 15 hós koráig tartott a kislányánál, de ez csak az első meccs. :)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem is az első dackorszaknak tűnik, lesz ebből még jó pár! :-(
    Persze lehet hogy éppen a betegség váltotta ki, az sajnos sokszor szétront jól működő rendszereket vagy a fogzás miatt nyűgös és elengedi magát.

    Dacnál, hisztinél alapszabály, hogy meg kell próbálni elterelni a figyelmét, tehát pl ha tudjuk, hogy ha elveszünk valamit sírni fog érte, akkor felesleges csak úgy elvenni, cseréljük inkább el egy játékával. Ha tudjuk hogy utál valamit, pl pelenkázást, akkor próbáljuk meg mondjuk egy bábbal a kezünkön bohóckodva bepelenkázni, hasonló dolgok ideig óráig bejöhetnek. Ja és fontos hogy feleslegesen ne provokáljuk ki a hisztit, tehát ha nagyon fáradt és látjuk hogy nincs türelme, ne induljunk el Vele mondjuk vásárolni vagy legalábbis utána ne sértődjünk meg ha ott mikor nem engedjük szétrámolni, visításba kezd. Bejöhet még az ignorálás, merthogy a hiszti sokszor figyelemfelkeltés és ha pont a hőn áhított figyelmet vonjuk meg Tőle, akkor lehet hogy máris abbahagyja a próbálkozást.

    Na kb eddig a "tankönyvszöveg", nincs kedve az embernek mindig cserélgetni, meg figyelmet elterelgetni, mert szétfeszíti az ember agyát az egész napos vinnyogás, na itt mondhatod hogy AB neg, mert el tudom képzelni hogy szétidegel ez, engem is Rékusom, Ő is tiszta hiszti. Nekem sincs türelmem sajnos! :-(

    És hogy mennyire engedj? Élhető kompromisszumokat, engedményeket lehet tenni. Nálunk pl az a szabály, ha nem eszi meg egyáltalán az ebédet, vagy csak 1-2 kanállal, helyette nem kaphat danoninot vagy túrórudit csak hogy egyen valamit, de ha jól eszik, csak szerintem nem annyit mint "kellene", akkor viszont jöhet utána a finomság. Vagy lehet pl "ajándékba adni" még egy bálnézést, csak nem akkor mikor Ő balhézik érte, hanem mikor Te úgy gondolod hogy megérdemli és ezt már el is lehet mondani Neki, érteni fogja.

    De az jó hogy a szabályokat betartjátok, mert ha elmúlik a dili, Neki is megnyugtató lesz hogy tudja mit szabad és mit nem.

    Kitartás Virág, vagy pár napon belül elmúlik ha a betegség miatt volt vagy legalább szelidül valamennyit, ha ez már a dackorszak is, remélem direkt jól jön most a környezetváltozás és az új élmények és nagyon jól fogjátok érezni Magatokat mindannyian, beleértve Bobót is!

    VálaszTörlés
  4. Én a nem kajálás meg a nyűgösség miatt elsőre vmi fájdalomra tippelnék, mondjuk torokfájásra. Marci akkor nem evett, mikor fájt a torka.
    Most, hogy egyszerre jön vagy 4 őrlője meg min 1 szemfoga, van, hogy most se eszik, uzsira pl a kedvenc banán helyett jobban esik az üveges hűvösebb krémes gyümölcs, az hűsíti az ínyét. Egyik nap meg nem kellett a vacsi sem neki, csak a hozzá felkínált paradicsom, na az is hűvös volt.

    Mennyire dudorodnak a fogai? A torkát látta mostanában doki?

    A kezelésre meg csak annyit tudok írni, hogy ha fájdalom miatt sír, akkor én engedni szoktam, tegnap pl életében harmadszor aludt velünk, mert visítva ébredt éjjel, és olyan hamar megnyugodott és úúúúgy bújt. De ha nem hagyta volna abba a sírást, megnéztem volna vele a Maszkabált 10x de még a Gyerekdalokat is ;)

    Ha meg csak hiszti, hmm, akkor kicsit keményebbnek kell lenni, de nálunk ez szerintem még nem játszik, szóval nemtom... Akaratuk biztos most erősödik, de ez nem kajálásban nem hinném, hogy megnyilvánulna....

    Kíváncsi vagyok, a t9bbiek miket írnak...

    VálaszTörlés
  5. Akaratérvényesítősebb a Migyerekünk is, így 14 hónaposan, jobban, mint előtte. De szerintem is fájhat valamije, ha ennyire sír és bújik, és kevésbé aktív, mint eddig. Talán tényleg a torka vagy a foga?
    Remélem hamar túllesztek ezen!!!!! Ölelelés, Piroska

    VálaszTörlés
  6. Édesek vagytok, lányok!! Majd még reagálok, csak most pakolnom kell.
    Zsuska: A torka nincs begyulladva -legalábbis kedden látta a doki. Azért néha eszik is, és akkor viszont zabál...úh sztm nem a torka. Én vagy fogra tippelek vagy vmi fejlődési ugrás-dackorszakra...hurrá! ;) Na, elmemntünk, várom a további véleményeket!! Love u all!

    VálaszTörlés
  7. Jaja, ha esélyes a fog, akkor az is lehet. Attól is lehet nyűgös, fáradt és akkor dacos is. Olyan nálunk is volt már, hogy a kaját kiverte a kezemből, pedig tudom, hogy éhes volt. Pempősebben és szinte hidegen jobban kívánta, de csak utólag derült ki, hogy ok akkor ez fog. Viszonylag egyszerre jöttek ki neki. Az őrlők úgy tudom jobban megviselik őket. :( Nem várom. De igazsága lehet Szilvinek, hogy a környezetváltozás talán jót tesz neki, mert ez a napokig tartó bezártság is pokol. Remélem nem sül el fordítva és még jobban kiborítja...

    VálaszTörlés
  8. Szerintem ha a torka nincs begyullladva-duzzadva, a fogak indultak be, ami írtó rossz érzés tud ám lenni, és napokig fennáll ez a kellemetlenség, ami írtó dühítő tud lenni.
    LÁnyomnak most jön 2 foga /persze nem tejfogak:-)/, és bizony azt mondja nem gondolta, hogy Ádámnak ennyire rossz lehet. Simán elfért nála is a Nurofen, és még így is érezte ám. Igaz már nem fájt a gyógyi mellett, de feszült, aludni is nehezebben tudott, közben holt álmos volt állandóan. És ez napokig így ment. Enni pedig alig evett, mert a szájmozgásnál kellemetlen volt az érzés, amit a feszülő ínye okozott.


    Nálunk 4 fog jön egyszerre, és emiatt állandóan cumizik, semmi nem jó, dühös, hisztis, feszít, felületesen alszik éjszaka.
    A cumizás szerintem mindenképpen a fogzás miatt van, én úgy látom, ilyenkor suttyomban az ínyüket is dörzsölgetik a cumival, és néha rá lehet harapni.
    A folyamatos diszkomfortérzet miatt türelmetlenek, feszültek, amúgy is szembesülnek olyasmivel, ami nem megy elsőre, ha pedig ilyen állapotban kerülnek ilyesmi helyzetbe, akkor jön a hiszti.
    Ne aggódj, én most borulok ki naponta 10x legalább.

    Én a dackorszakban nem hiszek ilyen korán. Szerintem még korai lenne, amúgy sem törvényszerű, hogy van egyáltalán.
    Nálunk legalábbis a lányoknál nem volt.

    VálaszTörlés
  9. Én is azt hittem dackorszak, de nem. Nálunk, ismétlem nálunk ez tökéletes leírása az A pontnak. És minden fognál előjön belőle az ördög aki hozzámvágja a kanalat, aki megrúg, aki tépi a hajam, aki dacoskodik, aki ellenszegül, mert SZARUL ÉRZI magát a bőrében. Több hétig is ez van minden egyes fogánál. És mikor épp azt hinném, hogy ez már a dackorszak és úgy tűnik a tündérke mostantól ördög lett addigra mindig felsejlik egy kis fehérség az ínyben és 10 napra rá áttörik.
    Hidd el, a láz, a dacoskodás, meg ez az egész számodra furcsa jelenség ugyanattól van. Nem, nem kergült meg, egyszerűen vacakul érzi magát a bőrében. Illetve nem mondom, hogy Bobónál ez van. Azt mondom Dorkánál eddig 7ből 7-szer bejött. Ez volt az ok...

    VálaszTörlés
  10. First steps of dackorszak, sztem......próbálgatja magét, és a határait, és az önállóságát. Sztem nincs köze a betegségéhez, inkább a korához. Nem akarlak elkeseríteni ,de ezekre sajna számítani lehet lassan, mert közeledik a Terrible Two.

    Megoldás nagyon nincs, nekünk nem jött be semmi, úgy érzem, folyamatosan szoktak hozzá az idegeim ezekhez, pedig aztán én minden vagyok, csak türelmes nem. Próbáltam nem foglalkozni ezekkel az őrjöngésekkel, mert tudtam h nekem szólnak, próbáltam csillapítani, stb. de most már inkább csak leülök melléjük a földre és nézem ahogy őrjöngenek. Nálunk Bori 2,5 évesen u.ezt csinálja. Az evés dologból ne engedj, a gyerek nem fog éhen halni, előbb utóbb beadja a derekát. Én bevallom ,az ilyen napokon megengedek napi 2 dvd-t is nekik, már csak magam miatt is...

    Egy szónak is száz a vége, sztem edződni fogsz ehhez, és minden nappal jobban fogod bírni:)

    VálaszTörlés
  11. C. Megbolondítva a bezártsággal és a betegség utáni rosszkedvűséggel, gyengeséggel,fogzással, fejlődési ugrással, napkitöréssel, Holdtöltével, a maszájok termékenység ünnepével vagy vmi egyéb kínos és befolyásolhatatlan koincidenciával.
    Ezt nekem senki nem mondta, de most elárulom: ez hullámokban vissza fog térni, és mindig képes lesz alulmúlni önmagát.
    Figyelemelterelés, otthagyás, wcbe bezárkózva sikoltozás. Túlélés. Elmúlik. Jön rosszabb. Az is elmúlik. És egyszer kirepülnek, és a továbbiakban a barátaikat és a szerelmeiket fogják kínozni, nem a szüleiket :P

    VálaszTörlés
  12. Szerintem a bújás szólhat arról is, hogy ha beteg, foga fáj, bármi ami legyengíti, akkor érzékenyebb és így ingerlékenyebb, jobban igényli, hogy vele és csak vele foglalkozz (én is...). Ami a másik ötletem, hogy eddig élte nagyvilági életét, felfedezett mindent, ami körülötte van, ahogy írtad is, úgy tűnt el mellőled, mintha puskából lőtték volna ki, elszaladgált, átélte, hogy övé a világ, de most kezd rádöbbenni, hogy ezzel együtt el is "távolodott" tőled, ezért szüksége van egy kis tankolásra - ahogy Mahler anyánk is írta -. Hirtelen ijesztő lett számára az, hogy nincs a közeledben, hogy kezd leválni (persze a maga 14 hónapos módján). De ez egy teljesen természetes és főképp egészséges folyamat, tehát minden úgy megy a maga útján, ahogy az nagy könyvben meg van írva! Most egyszerűen szüksége van arra, hogy megtapasztalja, hogy ott vagy neki bármikor, hogy úgy is szereted (úgy sem "hagyod el"), ha nem eszik, hisztizik, csapkod, stb. Szóval próbálgatja a határait. (Bocs a pszicho kommentért csak éppen most készülök egy fejlődéslélektan vizsgára...:-S). Na de a lényeg, hogy ez így jó ahogy van. Persze irtó szar, és hatalmas kitartás kell hozzá. Majd 5 hónap múlva, amikor én írok/hívlak sikítva, kikelve magamból, akkor légyszi mutasd majd meg nekem ezeket a sorokat...Az én helyzetemből könnyű dumálni..Sok sok kitartást!!! Majd írj, hogy alakultak a dolgok. Pusz,A.

    VálaszTörlés
  13. Nem tudok már újat írni :-) Dackorszak, akaratfejlődés és kommunikációs nehézségekre tippelek.

    VálaszTörlés
  14. Én is a dackorszakra tippelek :)

    VálaszTörlés
  15. Nagyon köszönöm, amiket írtatok, mindegyikben van igazság...
    Kaja-fronton nem az étvágyával van gond, az 100, mert látom rajta h éhes, mondom h gyere enni, fülig szalad a szája, majd berakom a székbe és kezdődik a dráma, meglátja a kaját, jön a fejrázás, ordítás.... tegnap viszont 3 szelet májkrémes kenyeret vacsorázott! :O Na, mindegy, mától próbálom a rendszerességet visszaállítani, drukkoljatok, mert egy hete nem ebédelt rendesen..
    Az akarat-hisztijeit Balcsin szüneteltette, remélem örökre elfelejtette...
    Ma éjjel viszont másfél órán át ordított, de nem látok sehol semmi fehéredést, dudorodást, a kva életbe...Hol van már az a fog???? Ez biztos nem a dackorszak miatt volt szerintem...
    Tényleg hálás vagyok az írásokért, jófejek vagytok!!!!

    VálaszTörlés

Mit szólsz?